04 / 23 / 2024
Новини България Проф. Пламен Павлов: Истина е, че древните българи нахлуват в Италия от Африка като съюзници на Юстиниан Велики

Проф. Пламен Павлов: Истина е, че древните българи нахлуват в Италия от Африка като съюзници на Юстиниан Велики

0 коментари
Снимка: Авторът

Проф. д-р Пламен Павлов е един от най-авторитетните наши историци,  специалист по история на Византия и средновековните балкански държави, преподава във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Автор е на повече 150 научни студии, книги, учебници, енциклопедични издания.

– Проф. Павлов, има доста данни, които не са широко известни, че древните българи нахлуват в Италия от Африка като съюзници на византийският император Юстиниан Велики, водени от пълководеца му Велизарий, който е използвал и славянски войски. Още тогава ли са воювали заедно?

-Те и двамата са от нашите земи, между другото. Юстиниан е родом от днешно Скопие, има даже версии, че е от днешна София, от тракийско потекло. А Велизарий е от Германия, т.е.. Сепарева баня. Разказва го Прокопий, който е бил секретар на самия Велизарий… При него има много българи, има също славини и анти, т.е. и източни и южни славяни в тези наемни войски, които той е поддържал и с които превзема Италия .

През XVIII – XIX век Велизарий е бил много популярен и е оценяван като пълководец, който е на равна нога с Александър Велики и Гай Юлий Цезар. Още тогава са отбелязвали, че за разлика от тях Велизарий е правил чудеса без всякаква логистика. Той е един от военните гений на човечеството. Много преди Велизарий българите поддържат връзки с Византия. Тук не мога да разкажа цялата история на древните българи , която е огромна, но първия българо-византийски договор е от 480 г-482 г.., при император Зенон. Тогава българи помагат на Византия срещу готите. И от там е онова знаменито изречение, че те са най-войнствения народ и т.н. Енодий го казва като възхвала на готския крал Теодорих Велики, който победил българите, народ, който по неговите думи дотогава никога не е побеждаван. Говори за тях с огромен респект и уважение. Има едни много интересни плочки от Виница, в днешна Македония. Там се говори да българи, има надпис българи под един конник. И това вероятно е отбелязване на участието им в тези събития. Така, че българите, когато се появяват в Северното Черноморие те имат много стари контакти с Византия и християнството е проникнало много отдавна при тях.

– Някои са били християнизирани още тогава вероятно… Има един италиански учен, който твърди, че църквиге посветени на Свети Андрей в Италия са дело на българи, още от времето на Алцек. Какво мислите за това?

– Някои са били християнизирани, макар че масата не е била християнизирана. Алцековите българи са една общност, която ние не познаваме достатъчно добре, но това е първият от синовете на Кубрат . Има и по стари групи преди Алцек, някои от които са оставали в България. Един от лангобардските автори говори за някакво момче, което проговорило на непознат език, а после се оказва, че това бил български. Бил в кома, излязъл и проговорил. Фондацията „Та на кра” смята това лято да прави една експедиция по тези места, тъй като те много отдавна не са били посещавани. Според някои там има милиони хора, които са потомци на Алцековите българи. Сега, дали са милиони, как стоят нещата, не е съвсем изяснено. Може да ни изглежда далече Италия, но тя е съвсем близо до нашето етно културно пространство, ние сме до Адриатическо море, а Италия е на другия бряг. Италианските автори пишат за един Марин Българина, един от най-известните пирати в Адриатика, който … Ние сме съседи с италианците по територия през Средновековието, . На нас в главите ни е матрицата на днешната ни карта, с тези 111 000 квадратни километра, но забравяме, че нашето етно пространство е три пъти по-голямо-близо 250-300 000 квадратни километра.

-Богомилите също се разселват по тези места, може би отиват при свои хора…В Италия има планина Булгерия до Неапол, хиляди топоними…

-Има, разбира се. Ами фамилията Булгари…. Не може да се каже дали е така, че отиват при свои хора. Богомилите са били хора, които смятали себе си за най-чистите християни и те следват този повик на апостолите да се разпространява вярата. Те се усещат като евангелизатори на тогавашния свят. Има едно сведение от Южна Италия, от началото XI век, където се появява някакъв монах и те му казват: „Ей, ти български монахо, латинец ли си или грък ”. Богомилският монах те го отличават от католика и от православния. Така, че това влияние на богомилството е много сериозно. Само ще припомня това, което казваше Стивън Рънсиман, че поп Богомил, за когото не знаем почти нищо е един от най-великите духовни водачи в историята на човечеството. Неговата доктрина само за един век стига до Испания и до Англия, и тази доктрина, разбира се съчетана с местни учения. Т.тар.катаризъм, албигойство не може да се каже, че са чисто богомилство, но са силно повлияни. Самото богомилството не е било чисто. В него е имало вътрешни сблъсъци. Нека да не забравяме, че през 1174 г в Сан Феликс дьо Караман се прави един събор на еретиците от цяла Европа, някаква такава конспиративна среща… Там избират антипапата Никита, един български богомилски водач, който е обявен за противника на папата, т.е за истинския хпистиянин срещу лъжливия християнин, от тяхна гледна точка.

Откъс от интервю на Светослав Пинтев в „Седмичен Труд“,  юли, 2014 .

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising