06 / 20 / 2024
Новини България Първата българска конница нахлува в Италия през 535 г. като съюзник на на Византия_ВИДЕО

Първата българска конница нахлува в Италия през 535 г. като съюзник на на Византия_ВИДЕО

0 коментари
Първата българска конница нахлува в Италия през 535 г. като съюзник на на Византия_ВИДЕО

Историята е длъжник на днешните българи. Знаете ли например, че първата българска конница, която нахлува в Италия го прави като съюзник на Източната римска империя, наречена по-късно от учените Византия, акостира с нейните кораби на остров Сицилия, превзема столицата Сиракуза , участва в превземането на Неапол, край който и днес има планина със странното име Булгерия,  участва в сломяването на Вечния град-Рим.

„Италия е съвсем близо до нашето етно-културно пространство през вековете“, както е казвал пред автора на тези редове историкът проф. Пламен Павлов – през Средновековието ние сме до Адриатическо море, а Италия е на другия бряг. Докато се стигне дотам обаче са се случили толкова много събития, които не е лошо да знаем
Очевидно не трябва за гледаме на географията и историята само от гледната точка на днешната си черупка.
Но да започнем от начало.

Малцина знаят, че древните българи, които е време да спрем за наричаме прабългари, се появяват в Италия много-много рано, а копитата на конете им оставят серизни следи в историята на Апенините.
Тук не говорим за Аспаруховия брат Алцек и хората му, а за български войни, които галопират из побуострова, бият се побеждават и дори участват в превземането на Рим век и половина преди него. Той всъщност отива в една земя, която не е непозната за народа му.

„Първият българо-византийски договор е от 480 г-482 г.,  при император Зенон. Тогава българи помагат на Византия срещу готите“, казва Пламен Павлов.

Летописецът Йорданес пише, че “по протежението на Понтийското море са местата обитавани от „българите, които се прославиха заради нашето нещастие и греховете наши”. Той разказва, че те се бият яростно с могъщия готски крал Теодорих. Велики (453 – 526 г.) В похвалното си слово за този владетел патриарх Магнус Феликс Енодий ги нарича..

”страшните по целия свят българи”

С остготите воювали древните българи и в Италия. Явно са им имали голям зъб.

Летописецът Павел Дякон пише , че българите за първи път влизат в Италия през 568 година, когато заедно с лангобардите, водени от вожда си Албоин. Те завоюват същата област в Италия, която по-късно Алцек ще бъде настанен и ще му бъде дадена за управление Тази земя днес се нарича Ломбардия. А дали е така?

Всъщност за историците не е тайна, че древните българи нахлуват в Италия от Африка през 535 г. като съюзници на византийският император Юстиниян Велики ( 483 – 565 г. ), водени от пълководеца му Велизарий, който е използвал и славянски наемници.

„ И Юстиниян, и Вализарий, са от нашите земи между другото. Юстиниян е родом от днешно Скопие, има даже версии, че е от днешна София, от тракийско потекло. А Велизарий е от Германея, т.е.. Сепарева баня. Разказва го Прокопий, който е бил секретар на самия Велизарий… При него има много българи, има също славини и анти, т.е. и източни и южни славяни в тези наемни войски, които той е поддържал и с които превзема Италия. . През XVIII – XIX век Велизарий е бил много популярен и е оценяван като пълководец, който е на равна нога с Александър Велики и Гай Юлий Цезар. Още тогава са отбелязвали, че за разлика от тях Велизарий е правил чудеса без всякаква логистика. Той е един от военните гений на човечеството“, разказва проф. Пламен Павлов.

ВИДЕО

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising