05 / 28 / 2024
Новини България ПП-ДБ искат извънредно заседание на Народното събрание за пенсиите

ПП-ДБ искат извънредно заседание на Народното събрание за пенсиите

от infomax
0 коментари
ПП-ДБ искат извънредно заседание на Народното събрание за пенсиите

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда, което да вземе решение и да задължи Националния осигурителен институт (НОИ) и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след опита на служебния кабинет

да намали увеличението на пенсиите на 10%,

позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ. Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, добавиха те.

„Коалицията настоява заседанието да се проведе при следния ред: Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%. Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%”, подчертаха от ПП-ДБ.

Вносители на искането

за извънредно заседание на парламента са съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и група от 50 народни представители.

Днес на заседание на Надзорният съвет на НОИ ще бъде обсъдено осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди заседанието служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов потвърди, че ще предложи 11-процентно увеличение на пенсиите от 1 юли. И в позиция вчера той обяви, че предложената актуализация ще бъде от 11%. Позицията на Иванов дойде след като ден по-рано в Русе от ПП-ДБ обявиха, че събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с 10 процента.

В късния следобед вчера бе даден и брифинг, на който служебният премиер Димитър Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване.

Източник: БТА, Ирина Евгениева

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising