07 / 13 / 2024
Новини Непознатата история Култът към Великата майка властва в земите ни от зората на времето

Култът към Великата майка властва в земите ни от зората на времето

0 коментари
Култът към Великата майка властва в земите ни от зората на времето

От зората на времето по нашите земи властва култът към Великата майка. По-късно той влиза в Елада. През V в. преди Христа светилището й е вече в центъра на атинската Агора, в сградата, в която се съхраняват архивите, т.е. паметта на полиса.

Прочутият ваятел Фидий и ученикът му Агоракрит са натоварени да направят от мрамор статуя на Великата богиня, Майката на боговете. Те я изобразяват като красива и властна жена с драпирана дреха, седнала на трон. На главата й има висока шапка. В едната си ръка държи  съд за възлияния, в другата тимпан. До нея лежат два лъва.

Култът към Великата майка се ражда още от палеолита.

Най-старият скелет, откриван у нас, край врачанското село Оходен, е на 7800 години. Той е на жена, която журналистите със странното си чувство за хумор нарекоха Джулия Робъртс от Оходен, защото зъбите й били като на холивудската актриса. Археолозите откриха, че е имало ритуално погребение и пиршество. С това древно полагане в земята са почетени два култа.

Т.нар. Джулия Робъртс е поставена в овална дупка, която символизира майчината утроба и  култа към майката, към женското начало. Главата й обаче е обърната на изток, към изгрева, знак на култа към слънцето,  мъжкото начало. В мистериите си по-късно траките разиграват  символичната смърт на царя-жрец, разкъсан като Дионис от титаните, но и зачатието на Богинята майка, даващо началото на живота. Чества се с масова сексуална оргия на мъже и жени. Затова Херодот ги обвинява  в разпуснатост.

Богинята е създателката на Космоса за древните шумери, фриги, критяни, елини, римляни, британци, скити, гали, германи, какви ли не. Тя е щит на плодородието и благополучието, меч на отмъщението, страшен страж на дома, повелителка на хората, дивеча и растенията, господарка на моретата и на душите на мъртвите.

Има множество имена. Най-старото е Ана. От нейните аспекти се раждат култовете към шумерската Ин-Ана, елинските Ат-Ана или Атина, Афродита с прозвището Ур-Ана, римската Ди-Ана. Тя се казва Анахита при персите, траките я наричат Великата майка или Ма, като Ану и Кибела я знаят фригите, като Анахид арменците, Бендида, Котито, Зеринтия, Брауро. Култът към Великата майка властва в земите ни от зората на времето

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 10

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising