04 / 17 / 2024
Новини България Иманяр от Видинско изравя най-скъпата монета в света, намират го в Дунава

Иманяр от Видинско изравя най-скъпата монета в света, намират го в Дунава

0 коментари
римски монети

Светослав Пинтев

иманяриИманярите и особено техните покровители са страшен бич за България. Те изнасят богатствата й със скоростта на светлината вече десетилетия… И няма кой да ги спре…

Иманяри са изкопали от земята истинско съкровище в развалините на древната римска крепост Рациария, до видинското село Арчар, твърдят наши източници ” след търсачите на антики.

Те у нас са цяла армия

Според мълвата сред „любителите на древността” става въпрос за мраморна глава от статуя на римския император Октавиан Автуст, както и за цял куп от ценните сребърни монети на наследника му Тиберий.

Говори се дори, че сред находките имало и няколко екземпляра от редкия златен ауреус на император Веспасиан, същият, който е измислил крилатата фраза, че парите не миришат по повод въведената от него такса за градските тоалетни в древния Рим. В нашия случай не се оказа напълно прав. За находката се „размириса” сред иманярите, защото древното злато е изключително рядка плячка по нашите земи, а само един от ауреусите струва към 8 000 долара. Императорската глава пък може да достигне зашеметява цена сред колекционерите в Западна Европа, където тези находки се пласират.римска находка
В руините на древната Рациария от  над три десетилетия се копае  яростно,

дори с трактори и фадроми

Полицаи са намирали там изоставен при пристигането им булдодозер в 12-метров трап. Там иманярите са най-усърдни, именно защото излиза и злато. Римският град е бил известен в античността с изключителните си ювелири. Тук е и едно от двете места в света, където е открита златна мина в частен дом. Другото е в консервирания от лавата град Помпей в Италия.
В иманярските среди се знае, че преди няколко години група техни „колеги” открива в развалините на Рациария
гърне, натъпкано с 360 жълтици.

Случаят е без прецедент у нас, поне за друга такава находка не се е чуло. Алчността си казала думата при откривателите на гърнето. Въпреки, че му се полагали доста монети, един от „щастливците” скрил в ботушите си още 4 жълтици. Другите от групата усетили номера и го пребили от бой. Иманярите споделят под сурдинка, че над 90 процента от античните монети, продавани по аукционите в света, са от България, а почти половината от тях са изровени от руините на Рациария.

В града през римската епоха започвал стратегическия път през Найсос (Ниш) за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария става главен град на римската провинция Дакия Рипензис -крайбрежна Дакия.
Смята се, че в околността е намирана най-скъпата монета в света, пусната в обръщение от

император Антонин Пий

по времето, когато обявява за свой съвладетел и Цезар бъдещия владетел-философ Марк Аврелий през 140 г. Марк АврелийЗлатната монета- медальон с ликовете на двамата от двете си страни и е оценявана на около 400 000 долара.

Един от най-печените иманяри в тоизи край на име Антон се похвалил преди години, че я е намерил и изчезнал безследно. След около две седмици открили тялото му в Дунава, където „скочил” с колата си..

„В Дунава, баце. Господ знае какво се е случило, заради монетата е било“, казват наши източници.

Ромите от Арчар копаят ударно

Те са разровили като термити древния град и го изтърбушват безжалостно. „Не ги спират нито студ, нито сняг. Единствено приижданията на Дунав забавят временно работата им, после продължават с още по-голям ентусиазъм. „Цели семейства от малцинствата копаят денонощно, като им се плаща на акорд от софийски и пловдивски дилъри на антики. Ромите получават направо смешни пари, а какви съкровища вадят…. Тези от престъпните структури за незаконни продажби са перфектно организирани, разполагат и с огромно количество информация за всичко извадено”, обясняват полицаи, занимаващи се с проблема.
Иманяр от Видинско изравя най-скъпата монета в света, намират го в ДунаваОколността около древната Рациария е абсолютен шампион по ровенето за антики, но навсякъде у нас иманярите, които според археолозите са над 35 000, копаят като луди. Близкото видинско село Гиген също е „златна мина”. Най големи количества монети у нас са намирани близо до Казанлък – повече от 15 000 сребърни денария на император Траян Деций. Куриозен е случаят при който иманяри пълнят багажник на жигули с 35 000 антични монети, открити край село Мусина, Великотърновско.
Няма тракийска могила от над 50 000 в България, която да не е разопавана поне веднъж, нито древна крепост. Смята се, че средствата, които се въртят в нелегалната търговия с антични находки, са трети след тези от наркотиците и проституцията.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 500

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising