06 / 20 / 2024
Новини България Защо царят-жрец обладава богинята-майка при траките ?

Защо царят-жрец обладава богинята-майка при траките ?

„Приземяването на архангелите“ на Христо Буковски разказва какво се крие зад този символичен брак

от infomax
0 коментари
Защо царят-жрец обладава богинята-майка при траките ?

тракитеНа темата за свещения брак между човек и божество в тракийската митология е посветена новата книга на Христо Буковски. В „Приземяването на архангелите“ авторът предлага свои интерпретации на истории като тази за Орфей и Евридика, на мистериите от Самотраки, разказва за царския брак на тракийския владетел Котис I с богинята Атина, за митовете и апокрифите за Исус и Мария Магдалена, за богинята Кибела и останалите от нея следи …

 

На темата за хиерогамията – свещения брак между човек и божество, в тракийската митология е посветена новата книга на Христо Буковски, съобщават издателите от „Сиела“.

По думите им „Приземяването на архангелите“ разказва какво се крие зад този символичен брак между царя жрец и богинята майка и дали той наистина е бил само символичен.

В процеса на писане Христо Буковски е проучвал древни текстове, археологически обекти от България и Европа, като е включил в книгата си исторически и митологични сюжети, обвързани с нашите земи и древни предци.

Такъв пример, според издателите, е историята на

тракийката Родопис

тракитеЛегендарна хетера може би е послужила за първообраз в приказката за Пепеляшка, защото – също като нея – си изгубила обувката, а тя била намерена от египетски фараон, който пожелал да открие собственичката ѝ, разказват от „Сиела“.

В „Приземяването на архангелите“ авторът предлага свои интерпретации на истории като тази за Орфей и Евридика, на мистериите от Самотраки, разказва за царския Защо царят-жрец обладава богинята-майка при траките ?брак на тракийския владетел Котис I с богинята Атина, за митовете и апокрифите за Исус и Мария Магдалена, за богинята Кибела и останалите от нея следи в днешната иконография.

 

В тракийската митология хиерогамията, или свещеният брак между човек и божество, заема

особено важно място

Тази концепция е дълбоко свързана с вярванията и ритуалите на древните траки и разкрива техния мироглед и духовни стремежи.

Хиерогамията в тракийската култура може да се види като ритуално обединяване на царя с богиня или божество. Този акт символизира свещената връзка между човешкото и божественото, като укрепва легитимността и божествената природа на царската власт.

Тракийският цар не е просто политически лидер, но и медиатор между световете на боговете и хората. Този свещен брак потвърждава, че царят е избран и

благословен от боговете,

като му придава специална роля в обществото.

Един от най-известните примери за хиерогамия в тракийската митология е митът за Орфей и Евридика. Макар че този мит е добре познат в гръцката митология, той има и дълбоки тракийски корени. Орфей, великият музикант и поет, е смятан за свещен посредник между хората и боговете. Неговата любов към Евридика и опитът му да я върне от подземния свят може да се разглежда като символ на стремежа за обединение с божественото и преодоляване на смъртта чрез свещена връзка.

Друго важно божество, свързано с хиерогамията, е тракийската богиня Бендида. Тя е богиня на луната, ловът и плодородието. Ритуалите, свързани с нея, често включват елементи на свещени бракове, като символизират обединението на земята и небето, на мъжкото и женското начало. Такива ритуали са предназначени да осигурят плодородие и хармония в природата и обществото.

Хиерогамията също така се проявява в тракийските религиозни практики и

мистерии

В тези ритуали, посветени на Дионис или на Великата богиня майка, участниците се стремят да достигнат екстатично състояние, което им позволява да се съединят с божественото. Това символично обединение може да се разглежда като свещен брак, в който участниците преодоляват границите на човешкото и се докосват до божествената същност.

В заключение, хиерогамията в тракийската митология е много повече от просто мит или ритуал. Тя е израз на дълбокото духовно търсене на тракийските нарои, на тяхното разбиране за света и мястото на човека в него. Свещеният брак между човек и божество е символ на вечната връзка между земното и божественото, която дава смисъл и посока на живота и културата на древните траки.

Снимка: издателство „Сиела“

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising