06 / 20 / 2024
Новини България Търговската улица на Августа Траяна оживя

Търговската улица на Августа Траяна оживя

от infomax
0 коментари
От Августа Траяна до Боруй
  • Славният в древността град Августа Траяна,  днес Стара Загора, е бил вторият по значение в  римската провинция  Тракия след Филипопол.
  • Античната улица, която води от западната порта на града на древната Августа Траяна, отново оживява.
  • Зрителите на първия фестивал на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“ се насладиха и на модно ревю на антично и средновековно облекло, имаха възможността да дегустират медовина, да опитат средновековна кухня, да стрелят с лък, да видят как са се провеждали гладиаторските битки и са се секли монети.

 

Търговската улица на Августа Траяна оживяКореспондент на БТА в Стара Загора Павлина Дудева

Търговската улица на древна Августа Траяна оживява днес и утре по време на първия фестивал на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“, който се провежда в Стара Загора.

„Много съм щастлив, че античната улица, която води от западната порта на града на древната Августа Траяна, отново оживява. Градът ни е наследник на една богата култура през Античността и Средновековието. Надявам се, че старозагорци и гостите ще се докоснат до бита, културата, изкуството и това как са живели древните обитатели по нашите земи“, каза по време на официалното откриване директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Той припомни, че „Стара Загора е била вторият по значение град в провинция Тракия след Филипопол и е важен център през Средновековието“.

„Това е първият подобен фестивал, надяваме се да го превърнем в традиция и да привлича много гости в нашия прекрасен град“, каза заместник-кметът Милена Желева. „Ще станем свидетели как

през Античността и Средновековието

хората са живеели, какво е било обичайно за тях, какви са били привичките им, как са се обличали, какво са работили и как са се хранили. Убедена съм, че днес на всички наши гости ще бъде интересно да научат много нови неща“, посочи още тя.

августаСред участниците беше учителят по история и география в Нова Загора Пламен Леонов, представил тракийски цар. „По принцип тракийските царе са носили вместо корона златни венци. В България има намерени няколко такива- в Ямбол и до Пловдив“, каза пред БТА той. И припомни, че „най-интересен е този венец, намерен този до Ямбол, с жълъди и листа от дъб“. „Тракийските царе не са имали постоянна столица, тя е била там, където е пребивавал в момента царят. Основно това е бил древният град Севтополис, намиращ се до днешния град Казанлък, в Кабиле и във Филипополис“.

По време на фестивала посетителите имат възможността да се пренесат в Античността и Средновековието чрез исторически реконструкции.

Събитието започна с

дефиле на участниците,

което премина по бул. „Цар Симеон Велики“, през парк „Пети октомври“, за да стигне до античната улица. Зрителите се насладиха и на модно ревю на антично и средновековно облекло, имаха възможността да дегустират медовина, да опитат средновековна кухня, да стрелят с лък, да видят как са се провеждали гладиаторските битки и са се секли монети.

„Ще представим римски процес. Това ще бъде епизод, чийто отражение можем да видим до ден днешен. Сюжет от римското частно право, частно правен спор, свързан с опит за измама. Ще представим как длъжник се отървава от имуществото си, за да не може да му бъде взето в качеството му на залог на заем“, разказа пред БТА Димитър Атанасов, историк от Българска академия на науките. Той припомни, че римското право е в основата и на съвременната правна наука.

Зрителите могат да се насладят на кратка сценка от римски театър.

Първият фестивален ден ще завърши с концерти на музикалните формации „Ксана“ и „Летящи номади“.

Акцент в програмата на втория фестивален ден ще бъде беседата „Бронирането на воина“, към която ще се проведат демонстрации на антично и средновековно въоръжение.

Входът е свободен. Специално участие в програмата имат още Сдружение Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна и Свободни реконструктори от България.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising