04 / 23 / 2024
Новини България Инквизиторът с българско име Робер льо Бугр, който преследвал богомилите, наричани бугри

Инквизиторът с българско име Робер льо Бугр, който преследвал богомилите, наричани бугри

Той е овластен лично от папа Григорий IX да изтреби доскорошните си едноверци

0 коментари
Инквизиторът с българско име Робер льо Бугр, който преследвал богомилите, наричани бугри

Преди време режисьорът Станимир Трифонов представи филма си „Стъклената река“ , в който една млада и красива французойка на име Елен, в ролята Наталия Дончева, наследява от баща си три диска, съдържащи послание да продължи делото му и да разкрие голяма тайна. Търсенето й я отвежда в България, където изведнъж се губят следите на загадъчния основател на нейния род и знаменит богомил-катар, Робер льо Бугр. Бащата, който посветил живота си на изследване на богомилите, вярва, че именно Робер е пренесъл “Тайната книга на богомилите“, разбунила духовете във Франция през тринадесети век, а в края на живота си се е върнал в България, където заживял сляп в пещера като светец. От него за потомството е останал само един пергамент, изписан с неразгадаеми знаци и букви-рисунки, в който се предполага, че е скрита велика тайна.
Както става обикновено-киното и историческите факти се разминават значително.

Умберто Еко дава в книгата си „Махалото на Фуко” много по-близка до реалността картина за дейността на въпросния Робер льо Бугр.” Прочутият писател и професор по семиотика пише там: „В Провенс навремето живели катари, които по-късно, както си му е редът, били изгорени, а главният инквизитор бил покаял се катар, известен с прякора Робер льо Бугр.”
И все пак писаната в България „Свети Йоанова книга”, запазена в два латински преписа – Каркасонски от XIV в. и Виенски от XII в., свещена за богомилите и техните последователи в Западна Европа, наричани днес катари,може би наистина е запазена с негова помощ. Тя е стигнала до наши дни именно благодарение на архивите на Инквизицията. Неведоми са пътищата Божи, но и тези на историята. Инквизиторът с българско име Робер льо Бугр, който преследвал богомилите, наричани бугри
Оказва се, че главният инквизитор и гонител на катарите, по нашенски богомилите , в средновековна Франция също е бил някога един от бугрите, както още ги наричали тогава, а е много вероятно и семейството му да идва от българските земи, за да получат това прозвище, превърнало се във фамилно име.
Въпросният Льо Бугр e овластен лично от папа Григорий IX (1145 – 1241 г. ) да изтреби доскорошните си едноверци. За това свидетелстват т.нар. Лобийски анали от 1235 г. , където Матей Парижки дава подробности за него: „Тогава се появи един католически проповедник и инквизитор, ревностен борец срещу еретиците. Той се назоваваше Робер Бугр и жестоко преследваше бугрите. Същият Робер, преди да възприеме правата вяра и да стане неин верен служител, беше бугр”.

Следва

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising