03 / 27 / 2023
Новини Lifestyle Приключенията на един зулус в софийската джунгла

Приключенията на един зулус в софийската джунгла

0 коментари
Приключенията на един зулус в софийската джунгла

НАШЕСТВИЕТО НА ЗУЛУСА БЕКИ, откъс от „22 истории със звезди“, издателство Ентусиаст“

На 18 години този зулуски интелектуалец и идеалист направил чудовищната глупост да избяга от Южноафриканската република и да се бие на страната на руските и кубински войски в братска Ангола.

Заради този героизъм не можеше да се върне повече, поне по времето на апартейда. Изучил едно висше в Холандия, това за двигатели с вътрешно горене, отишъл за няколко месеца в тогавашната велика Съветска страна, където не му харесало, и по линията на взаимопомощта с борещите се за свобода народи долетя в нашата мила родна страна, за да учи режисура във ВИТИЗ.

Носеше си само знаенето на шест европейски и десетина африкански езика, така и виртуозното владеене на разнообразни струнни инструменти.
– А уу, тъпа главо, ако аз знаел какъв ад и каква джунгла има в развит социализъм, никога да не бях бягал от Африка – призна си той в прилив на разкаяние по време на една студентска седянка.

– Там расизъм нищо, тук расизъм страшно– обясни Беки и ожесточено заудря с юмруци по подобната си на ситен черен кадаиф прическа.
Бащата на Беки е от свирепите и страшни зулуси, а майка му е от племето чоса. Ако сте гледали култовия филм „Боговете сигурно са полудели“, няма начин да не се сетите за кое племе иде реч. Същите дето говорят с плякания и подсвирквания. Даже знам как се казва най -необходимото: „Наздраве“ и „Обичам те“, съответно “ Ен’ сета“ и „Н’дуако“. Характерна особеност е , че по средата и на двете думи се произнася особен звук, произвеждан от небцето и езика, поразително напомнящ този при отварянето на буркан.
Беки има точно пет плякания в името си. Това не е толкова много, като се има предвид, че имената му са точно дванадесет на брой.

Малкото му име Бекимпи означава Водач на Войската. Следващите са в следната последователност: „Добър, Силен, Смел, Справедлив, Красив, Божествен и все в този мил дух. Само последните му две имена малко развалят впечатлението- Звънец на Овца, Син но Страхливия.
-Абе,това нищо не е – твърди Беки.- Те да види какви имена има при нас. Мой брат се казва Този Който Ходи Гол по Горяща Нива и Топките Му Не Се Разширяват.
Въпреки задълбочените си размишления по въпроса никога не можах за разбера като, как ако ходиш по горяща нива трябва да ти се разширяват топките и е ли изключение братът на моя приятел.
Е, той, разбира се използва богато в разказите си художествено средство хипербола, но именно това го прави ненадминат майстор на късия разказ. Сигурно и сега живеейки в братска Швеция събира потомците на норманите и им реди истории. За потомките да не говорим. Беки става дваж по словоохотлив, когато около него пърхат нежни същества. Той е префасонирал названието мацка в „маца“ и го употребява под път и над път. Ето по този оригинален начин: „Тука тебе чака една маца. Беки вчера бил в дискотека с две маци. Три маци мене търсили по телефон и т.н. Това, обаче е друга опера, която не е предмет на настоящия научен труд.

Следва: Как Беки се ожени за Параскева Джукелова

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност