06 / 20 / 2024
Новини Lifestyle Приключенията на един зулус в софийската джунгла

Приключенията на един зулус в софийската джунгла

0 коментари
Приключенията на един зулус в софийската джунгла

НАШЕСТВИЕТО НА ЗУЛУСА БЕКИ, откъс от „22 истории със звезди“, издателство Ентусиаст“

На 18 години този зулуски интелектуалец и идеалист направил чудовищната глупост да избяга от Южноафриканската република и да се бие на страната на руските и кубински войски в братска Ангола.

Заради този героизъм не можеше да се върне повече, поне по времето на апартейда. Изучил едно висше в Холандия, това за двигатели с вътрешно горене, отишъл за няколко месеца в тогавашната велика Съветска страна, където не му харесало, и по линията на взаимопомощта с борещите се за свобода народи долетя в нашата мила родна страна, за да учи режисура във ВИТИЗ.

Носеше си само знаенето на шест европейски и десетина африкански езика, така и виртуозното владеене на разнообразни струнни инструменти.
– А уу, тъпа главо, ако аз знаел какъв ад и каква джунгла има в развит социализъм, никога да не бях бягал от Африка – призна си той в прилив на разкаяние по време на една студентска седянка.

– Там расизъм нищо, тук расизъм страшно– обясни Беки и ожесточено заудря с юмруци по подобната си на ситен черен кадаиф прическа.
Бащата на Беки е от свирепите и страшни зулуси, а майка му е от племето чоса. Ако сте гледали култовия филм „Боговете сигурно са полудели“, няма начин да не се сетите за кое племе иде реч. Същите дето говорят с плякания и подсвирквания. Даже знам как се казва най -необходимото: „Наздраве“ и „Обичам те“, съответно “ Ен’ сета“ и „Н’дуако“. Характерна особеност е , че по средата и на двете думи се произнася особен звук, произвеждан от небцето и езика, поразително напомнящ този при отварянето на буркан.
Беки има точно пет плякания в името си. Това не е толкова много, като се има предвид, че имената му са точно дванадесет на брой.

Малкото му име Бекимпи означава Водач на Войската. Следващите са в следната последователност: „Добър, Силен, Смел, Справедлив, Красив, Божествен и все в този мил дух. Само последните му две имена малко развалят впечатлението- Звънец на Овца, Син но Страхливия.
-Абе,това нищо не е – твърди Беки.- Те да види какви имена има при нас. Мой брат се казва Този Който Ходи Гол по Горяща Нива и Топките Му Не Се Разширяват.
Въпреки задълбочените си размишления по въпроса никога не можах за разбера като, как ако ходиш по горяща нива трябва да ти се разширяват топките и е ли изключение братът на моя приятел.
Е, той, разбира се използва богато в разказите си художествено средство хипербола, но именно това го прави ненадминат майстор на късия разказ. Сигурно и сега живеейки в братска Швеция събира потомците на норманите и им реди истории. За потомките да не говорим. Беки става дваж по словоохотлив, когато около него пърхат нежни същества. Той е префасонирал названието мацка в „маца“ и го употребява под път и над път. Ето по този оригинален начин: „Тука тебе чака една маца. Беки вчера бил в дискотека с две маци. Три маци мене търсили по телефон и т.н. Това, обаче е друга опера, която не е предмет на настоящия научен труд.

Следва: Как Беки се ожени за Параскева Джукелова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising