05 / 28 / 2024
Новини България България нервно скочи срещу новия президент на РСМ

България нервно скочи срещу новия президент на РСМ

от infomax
0 коментари
Димитър Главчев

България нервно скочи срещу новия президент на РСМ. По традиция нашитне властници заложиха не на дипломацията и на умните решения, а на гръмките приказки, които не водят до нищо.  Особено при толкова чувствителен въпрос.

 

БТА, Никол Николова

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония (РСМ). Това се посочва в позиция на служебния министър-председател Димитър Главчев, разпространена от правителствената пресслужба, по повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на РСМ – Гордана Силяновска-Давкова.

Такава е и позицията на президента Румен Радев,

която беше разпространена по-рано днес от прессекретариата на държавния глава.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, се казва още в позицията на служебния премиер Димитър Главчев. В нея се припомня, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички

договорености от юли 2022 година,

посочва още служебният премиер.

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”. В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising