Георги Господинов, писател. Фейсбук
Фирма „Исторически храни и напитки“ била част от фирмите около Исторически парк. А такаа 🙂
„Офисът на Демби беше на горния етаж в самия край на коридора. Просторно помещение, хаотично отрупано с предмети в различни стилове и времена, сякаш естествено продължение на музея.
Какво ще пиеш, попита той още от вратата.
Какво предлагаш?
Всичко от кафе до кумис.
Кумис? Кобилешко мляко?
– възкликнах аз
Да, с прабългарска закуска, отвърна Демби, страшно се харчи напоследък. Каша от просо, варен булгур и тънко нарязано парче пастърма. Опитай.
И той махна кърпата върху съседната масичка, където стояха наредени изброените ястия.
Сушена под седлото на коня, пошегувах се аз, посягайки към пастърмата.
Е, така пише, ама не мога да гарантирам… Впрочем в последните години конете станаха повече от овцете и настигат по бройка кравите, отглеждани тук.
Патриотизмът се оказа производителна сила
Сдъвках бавно и подозрително тънкото парче пастърма. Беше по-жилаво от очакваното и с един особено неприятен сладникав вкус.
А, забравих да ти кажа, извика Демби, виждайки физиономията ми, пастърмата е конска.
Едва не я изплюх на салфетката…
Ами да, прабългарите не са гледали прасета и крави, каза Демби, конят е служил за всичко. Впрочем, тази пастърма е адски полезна, съдържа два пъти по-малко холестерол и мазнини, плюс много цинк, избъбри той като в радиореклама. Пуснаха я наскоро
марка „Хан Аспарух“
Посочи ми календара на стената, фирмен, Хан Аспарух стои величествено на коня и дъвче парче пастърма сякаш току-що откъснато от същия кон. Вкусът на Велика България. А отдолу с по-малки букви – от българско месо. Това вече звучеше канибалски.
Едно кафе, помолих, и ако може, без кобилешко мляко.“
2020