06 / 21 / 2024
Новини Непознатата история Най-старите писмена в света са създадени в нашите земи

Най-старите писмена в света са създадени в нашите земи

0 коментари
Най-старите писмена в света са създадени в нашите земи

У нас са открити и най-старите писмена в света, както навярно знаете. От могила край село Караново, Новозагорско, където като престолонаследник е идвал да копае дори бъдещият японския император Акихито, е изваден глинен печат, чиято възраст е датирана към 3000 – 3500 г. пр.  Страната на изгряващото слънце  финансираше разкопките в края на миналия век.

Селищната могила в Караново е от най-старите и най-големи селищни могили в Европа и света. Разпростира се на площ от 24 000 м², с височина 13, дължина 250 и ширина 150 м. Тук е  изваден най-старият в Европа сърп, направен от рогата на елен.

Въпросният печат е намерен в някогашния дом на тракийски аристократ. Днес Карановският печат е изложен в НИМ-София.

„Надписът върху кръглия печат от Караново, който датира според българските археолози В.Миков и Г.Георгиев от края на IV-то или началото на III-то хилядолетие пр.н.е., представлява уникален паметник на човешката култура от оная отдалечена епоха. Той представлява първите фази на писмеността изобщо. При посочената датировка, знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори и от първата критска писменост, която датира от средата и втората половина на III-то хилядолетие пр.н.е. Така кръглият печат с надпис от Караново е една истинска научна находка, пише“сп. Археология 1969/1.”

От същия период са и находките от Трансилвания /Румъния/ и край Винча /Сърбия/.

Най-старите писмена в света са създадени в нашите земи

Още по-стари са мистериозните знаци върху оброчната плочка, намерена край село Градешница, Врачанско.

Анализите ги датират от 3500 – 4000 г. пр. Хр. А шумерската писменост, считана доскоро за най-стара в света, се е появила към 3100 г. пр.н.е., египетската – около 3000 г. пр.Хр.

Подобна теза от години застъпва в книгите си и д-р Стефан Гайд, българин от Калифорния, чийто тези в научната общност често се приемат като смехотворни, може би заради създадения от него Институт по трансцендентна наука. Криптограф и лингвист по специалност, той твърди, че една от неолитните плочки, открити край врачанското село Градешница е от кивота на Орфеевия завет, а мистериозния знак изписан на нея е името Тракия. Според д-р Гайд тракийският знак за сърце е първообраз на египетския, а и е много по-точен в анатомично отношение.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 9

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising