05 / 25 / 2024
Новини България Кодът на Орфей е скрит в Родопа планина

Кодът на Орфей е скрит в Родопа планина

0 коментари
Кодът на Орфей е скрит в Родопа планина

Орфей е живял и скитал по нашите днешни земи, из вълшебната Родопа планина.

При Татул е светилището на древния култ към него, където бе открита фигурка на певеца на всички времена  с арфа. Някои смятат, че това е гробницата му. Дори да не е така, той  и сега е тук, където е роден, по местата, където е процъфтявал орфизма. Някъде из Свещената планина  навярно е заключена и тайната на учението му, от което до нас досега не е достигнало много.  Може би в същото светилище.

Кодът на Орфей е скрит в Родопа планина

Името на Орфей се е превърнало в код за всички, които чрез езика на изкуствата искат  да докоснат или да достигнат безсмъртието, твърдят последователите на Петър Дънов.

Лечителят Петър Димков е казвал, че според него освен родоначалник на тракийската музика и поезия, Орфей дава начало и на медицината, като сочи прочутия и до днес лекар  Ескулап (Асклепий) за негов ученик. Знае го от своя приятел- философът и писател акад. Николай Райнов. Той основава кръга „Орфей” в началото на  XX век, ревностен изследовател на богомилството, Николай Райнов е уверен, че в тайнствата на Орфей, са кодирани тайни, предназначени и за днешните българи. Текстовете и беседите му в тази насока са изумителни.

Според легендите, достигнали до нас Орфей е тракийски цар, жрец и певец, който нямал равен. Как да е иначе, след като е син на самия Аполон. В друга версия  баща му е  неговият потомък- тракийски речен бог, наречен Еагър. Майка му е  на нимфата Калиопа. От което впрочем следва, че и богът на светлината също се пада нещо роднина с траките.  Философът

Аристотел смятал, че Орфей никога не е бил поет,  което е явен стремеж за изчистване на елинската традиция от могъщото му „варварско” влияние…

Някои изследователи твърдят уверено, че Орфей отива до делтата на Нил, където е посветен в древноегипетските мистерии. След завръщането си в Тракия, той създава своето учение, което науката днес е кръстила на негово име- орфизъм.

Според една от легендите  пък митичният певец, цар и жрец е сразен със светкавица от гръмовержеца Зевс, защото искал да разкрие на хората божествените тайни, научени в далечни земи. Той все пак успял да ги скрие и един ден те ще бъдат открити.  Учител в детството му бил кентавърът Хирон, син на самия Зевс. Заедно с него при мъдреца учил  Язон, който след време го поканил да се присъедини към похода на Аргонавтите с кораба  „Арго”. Смята се, че епохата, в която те донесли Златното руно от Колхида е XIII век пр. Христа,  едно поколение преди Троянската война и пет века преди Омир.

И през новия високотехнологичен век по целия свят имат страшно хора, които вярват в мистичната мощ на завещаното ни от Орфей, в това че неговото име наистина е код, отваряш вратите към Мъдростта, ключ към други чудати светове. И той е скрит в Родопа планина…

Очаквайте продължението

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 54

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising