06 / 21 / 2024
Новини България Най-широката запазена улица от римско време е в Пловдив

Най-широката запазена улица от римско време е в Пловдив

от infomax
0 коментари
Най-широката запазена улица от римско време е в Пловдив

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от II – III век по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на лятото.
Реставраторът Никола Стоянов каза, че са работили с екипа през последната година на новата археологическа придобивка на Пловдив – реставрираната и експонирана Източната порта на Филипопол.
Мястото е майсторски запазено и реконструирано с голямо уважение към оригиналните му форми, което ни позволява да оценим древното майсторство на изработката и архитектурната изобретателност.
Посещавайки обекта на място, лесно е да бъдем увлечени от нашето въображение, представяйки си оживения живот и грандиозните събития, случили се тук преди векове.
Животът непрекъснато се променя и тази област е доказателство за това, тъй като е била събаряна и възстановявана многократно през цялата история, напомняйки ни, че нищо не е статично.
Експонирани са и прилежащите структури: улица „Кардо Максимус“ с частично възстановена колонада чрез анастилоза с част от наличния оригинален материал; останки от крепостни стени; каменни градежи на верижни сгради в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от различни строителни периоди.
По думите на археолог-проучвателя на обекта Мая Мартинова, Пловдив днес има безценни писмени доказателства за величието на Филипопол, като част от източната Римска провинция Тракия.
Големият проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 млн. лева. Той включва реставрацията на Източната порта и Небет тепе.
Докато се чудим на Източната порта на Филипопол, човек не може да не се запита какви други древни съкровища се крият под улиците на нашия град. Какви тайни от миналото чакат да бъдат разкрити, разкривайки повече за богатата история и наследство на Пловдив?

БНР, Пловдив.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising