04 / 17 / 2024
Новини Свят САЩ обявява ЧВК „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

САЩ обявява ЧВК „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност

0 коментари
САЩ обявява ЧВК "Вагнер" за транснационална престъпна организация

Американското правителство ще обяви руската частна военна кампания (ЧВК) „Вагнер“ за транснационална престъпна организация, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от агенциите.

Това определение ще позволи на САЩ и другите страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници, пише БТА. Следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу Групата „Вагнер“, посочи Кърби. Той не уточни какви ще бъдат те.

„Вагнер“ е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби и добави, че има нарастващо съперничество между „Вагнер“, руската армия и руски министерства. Вашингтон вижда напрежение например между частната военна компания и руското министерство на отбраната, заяви той.

Кърби допълни, че през последните седмици „Вагнер“ са получили доставка на оръжие и от Северна Корея.На 18 ноември по думите му от Русия за КНДР е заминал влак, който е бил натоварен в Северна Корея и на следващия ден се е върнал в Русия. Има визуални доказателства за това, добави той. Предполага се, че ще има още доставки на оръжие от КНДР.

Групата „Вагнер“ се притежава от Евгений Пригожин, доверено лице на руския президент Владимир Путин. В Украйна понастоящем в редовете на частната армия воюват около 50 000 бойци, каза Кърби. По думите му сред тях има 10 000 наемници и 40 000 затворници.

„Най-накрая ЧВК „Вагнер“ и американците са колеги. От сега нататък нашите отношения могат да се нарекат „конфликт между престъпни кланове“, реагира иронично Пригожин на новината снощи. Наскоро той се похвали, че дори купува американско оръжие въпреки санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна.

Близкият до Путин Пригожин е издирван от ФБР за намеса в президентските избори в САЩ. То дори е обявило парична награда за залавянето му.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising