05 / 28 / 2024
Новини Свят Европа и САЩ са готови да действат, дори да прекрачат „червените линии“, очертани от Кремъл

Европа и САЩ са готови да действат, дори да прекрачат „червените линии“, очертани от Кремъл

0 коментари
Европа и САЩ са готови да действат, дори да прекрачат „червените линии“, очертани от Кремъл

Илюстрация: «Новая газета Европа»

Европа и САЩ са готови да действат, дори да прекрачат „червените линии“, очертани от Кремъл, се казва в статия на Дария Козлова,  «Новая газета Европа»   .

От началото на 2023 г. военната подкрепа на Украйна се промени качествено. Политиците на Европа и Съединените щати за първи път решиха да прехвърлят западни танкове на въоръжените сили на страната.
В миналото в Украйна са доставяни танкове, но всички те са взети от съветските складове: това е по-лесно от гледна точка на обучението на украинската армия и се предполага, че не нарушава границите на приемливата за Москва намеса във войната от страна на Запада.

В началото на януари политиците прекрачиха тази граница: Франция, Германия и САЩ се споразумяха да прехвърлят на Украйна леки танкове AMX-10RC, както и бойни машини на пехотата (БМП) „Брадли“ и „Мардер“.
Две седмици по-късно британският премиер Риши Сунак потвърди доставката на Украйна на основните бойни танкове Challenger 2. Германия чака следващите стъпки: от Берлин зависи дали Украйна ще получи германските танкове Leopard 2. Вероятно съдбата на техните доставки ще се промени, това ще бъде решено днес в Рамщайн .

Кореспондентът на «Новая газета Европа» Дария Козлова разяснява настроенията на европейските и американските политици и разказва какво е накарало западните страни да преминат към доставки на западна бронирана техника и как е взето това решение. Въпреки че експертите са склонни да се съгласят, че обявеният обем доставки на танкове все още е недостатъчен за Киев, тази стъпка на Запада е важна като сигнал:

Европа и САЩ са готови да действат, дори да прекрачат „червените линии“, очертани от Кремъл .

В края на 2022 г. имаше тенденция към намаляване на доставките на оръжие за Украйна: в страните от ЕС започнаха да говорят за изчерпване на запасите от оръжия, а резултатите от социологическите проучвания показаха, че нивото на подкрепа за военни помощта в обществото намалява. Още в началото на 2023 г. обаче стана ясно, че не трябва да се очаква тази тенденция да продължи: още в първите дни на януари военната подкрепа за Украйна се промени качествено.
Рязка промяна в политиката за доставка на оръжия за Украйна започна с Франция: на 4 януари президентът Еманюел Макрон обяви, че страната за първи път ще прехвърли леки танкове от несъветско производство на въоръжените сили на Украйна – бронирани AMX-10RC превозни средства, както и бронетранспортьорите ACMAT Bastion. Във вечерно обръщение към съгражданите в същия ден Зеленски каза, че това решение издига европейската отбранителна подкрепа за украинската армия на ново ниво и сигнализира на другите партньори, че няма повече причини да отказват танкове западно производство на Украйна.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия Украйна многократно е искала западни бронирани машини, но те не са били включени в нито един пакет за военна помощ. Сега Макрон успя само за кратко да изпревари президента на САЩ Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, които след него обещаха да прехвърлят в Киев съответно бойните машини на пехотата „Брадли“ и „Мардер“.

Скоро се заговори за бойни танкове

(в съвременната класификация на бронираните машини бойните машини на пехотата не се класифицират като танкове. – бел. ред.):

Великобритания реши да изпрати 14 Challenger 2 в Украйна, а Полша и Финландия обявиха готовност да прехвърляне на германски танкове Leopard 2 на въоръжените сили на Украйна (вярно, те ще могат да направят това само ако Берлин подкрепи това решение).

Новината за доставка на бронирана техника се появи на фона на разговорите във въоръжените сили на Украйна за евентуална нова руска офанзива срещу Киев. Докато въоръжените сили на Украйна крояха планове за продължаване на контранастъплението през пролетта, руското министерство на отбраната обяви пълното превземане на Соледар (за Русия това е първи военен „успех“ от юли миналата година; ВС на Украйна отричат превземането на града.

Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов стана командир на руските войски в Украйна. Носят се слухове за втора вълна на мобилизация. Въпреки това, както са съгласни военни експерти и политолози, интервюирани от Новая газета Европа, не само действията на Русия са повлияли на промяната в западната политика.

 

Оръжия за нов етап от войната

– Към победата, към възстановяването на мира
Така Еманюел Макрон отговори в Twitter на благодарността на Зеленски за доставката на нови оръжия.
Дискусията за изпращане на западни танкове в Украйна продължава повече от месец. Още през лятото Испания обяви намерението си да прехвърли танкове Leopard 2 в Киев, но по-късно се отказа от плановете си, заявявайки, че оборудването е в плачевно състояние.
През есента председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова Леопардите да бъдат предадени. Според информация на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, съветникът на президента на САЩ по сигурността Джейк Съливан е казал същото.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising