07 / 13 / 2024
Новини Свят Бившият президент на Грузия Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора

Бившият президент на Грузия Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора

0 коментари
Бившият президент на Грузия Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е отровен с тежки метали в затвора и рискува да умре, ако не получи подходящо лечение. Това твърди медицински доклад, разпространен днес от неговите адвокати, предаде Франс прес.

Той е човекът, който направи изумителни реформи в Грузия и я превърна в модерна страна, като се смята за враг №1 на Владимир Путин в постсъветското пространство, до войната в Украйна.

Световната банка обяви през 2006 г .Грузия  страна № 1 като икономически реформатор в света. Тя се нарежда на 11-о място по подобряване на бизнес средата, като повечето от съседните страни на Грузия са след 100-тното място в класацията.

Петдесет и четири годишният Саакашвили, който е лидер на опозицията, е бил прехвърлен в болница  след продължила 50 дни гладна стачка. Така той протестира срещу изпращането му в затвора по обвинения в злоупотреба с власт, които по думите му са политически мотивирани.

В доклада, публикуван днес от адвокатите на Саакашвили, американският токсиколог Дейвид Смит казва, че на бившия грузински лидер са били направени изследвания, които са показали наличие на тежки метали в организма му. Споменават се живак и арсен, открити в организма на бившия президент след отравянето му, предава БТА.

Авторите на доклада, датиран от 28 ноември, казват, че лечението, което получава сега Саакашвили, му вреди, тъй като не се извършва под подходящ медицински контрол. „Без адекватно лечение има повишен риск от смърт“, се казва в документа. Според Смит на Саакашвили накова лечение изглежда е било отказано, или то не е достъпно в Грузия.

Грузинските власти уверяват, че Саакашвили получава всички нужни здравни грижи. А грузинската президентка Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински причини.

Друга лекарка – Мариан Джишкариани, която ръководи лекарския консилиум, преглеждал Саакашвили, заяви, че той е бил диагностициран с мозъчни лезии и интоксикация, увреждаща нервната система. Той страда от сериозни заболявания, които са несъвместими с условията, при които изтърпява наказанието си, добавя тя. Според Тенгиз Цуладзе, член на лекарския консилиум, назначен от грузинския омбудсман, Саакашвили е отслабнал с близо 40 килограма по време на задържането си.

Саакашвили беше задържан през октомври 2021 г., няколко дни след като се върна в родината си от изгнание, продължило няколко години. Той беше издирван от грузинското правосъдие за злоупотреба с власт.

/МИМ/

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising