04 / 17 / 2024
Новини България Румен Радев: Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот,

Румен Радев: Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот,

Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно

0 коментари
Радев

Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление. Това коментира пред „Дарик радио“ президентът Румен Радев, въпреки че от САЩ долетя новина, че криптобанката се е споразумяла с регулаторите там и делата ще бъдат прекратени.

Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш, добави той.

Повод за коментара му е неуспехът за реализиране на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен, смята Радев.

Президентът припомни, че е връчил третия мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

„Тук имаше големи вълнения в обществото защо не „Демократична България“. Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“. Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към „Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на „Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Това беше промяната“. Имаше колебливост, но за първи път то не каза „не“. Това неказване на „не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на „Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и „Продължаваме Промяната““, заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. Стана ясно, че няма шанс за правителство, каза Радев.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат. Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия. Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс, добави Радев.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising