04 / 23 / 2024
Новини Свят Разгоря се скандал между Грузия и Украйна заради зенитни системи „Бук“

Разгоря се скандал между Грузия и Украйна заради зенитни системи „Бук“

0 коментари
Разгоря се скандал между Грузия и Украйна заради зенитни системи "Бук"

Новая газета-Европа, превод infomax.bg

Грузия и Украйна отново си уреждат отношенията публично – този път причината за скандала е отказът на Тбилиси да върне на Киев някога доставените от Украйна зенитни системи „Бук“.
Украинците вярват, че онези системи за противовъздушна отбрана, които преди 15 години, по време на грузинско-руската война от 2008 г., свалиха руски стратегически бомбардировач и много други цели, би било добре да се върнат за войната им. Това каза пред пресата бившият украински посланик в Грузия.

Получило нов повод да обвини Киев във „подтикване към конфликт с Русия“, грузинското правителство не се сдържа. И в грузинската опозиция не всички бяха възхитени от факта, че така  чувствителен въпрос се обсъжда в пресата.

Може ли Грузия наистина да окаже военна помощ на Украйна и защо отношенията между двете страни, които през последните години вървят заедно към НАТО и Европейския съюз, все още не се подобряват, пита Новая газета-Европа.

Военна тайна и дипломатически писма

Идеята грузинците да „върнат” системата за ПВО на украинците беше изразена от дипломата, действащ като посланик в Грузия, шарже д’афер на Украйна Андрей Касянов. Самият посланик Игор Долгов беше отзован от поста си в Тбилиси на 1 март, а на 25 юни беше окончателно освободен от длъжност с решение на президента Володимир Зеленски.
От политиката на правителството на Грузия в Киев, меко казано, са без ентусиазъм, почти от самото начало на войната.
Не е тайна, че след руската инвазия украинските дипломати бяха инструктирани да работят в тясно сътрудничество с правителствата на приемащите страни за предоставяне на помощ, както хуманитарна, така и военна. И така Касянов реши да разкаже за един от тези епизоди от своята дейност. Той направи това в статия за украинското издание Европейская правда – дипломатът се оплака, че Тбилиси отказа да върне „комплексите „Бук“, прехвърлени от Украйна на Грузия по време на войната от 2008 г.“. Кога точно са се състояли такива преговори, дипломатът не уточни.
„Искането на Украйна също включваше противотанкови системи Javelin, прехвърлени на Грузия от Съединените щати. По отношение на последните имаше не само съгласие от страна на САЩ, но дори предложение за замяната им с нови комплекти“, казва Касянов в статията си.
Така се оказа, че грузинската общественост научи за това предложение от САЩ  от писмо на украински дипломат.
Касянов направи символичен опит да се отрече от задаващия се скандал. Той написа, че въпреки отказа на грузинското правителство да предостави военна помощ, „Украйна се противопоставя на използването на този въпрос във вътрешнополитически спорове и отхвърля всякакви обвинения в опит да се въвлече Грузия във война с Руската федерация“.
Но скандалът, разбира се, се разгоря. Самият Касянов отказа да обсъди статията си с грузински журналисти, въпреки че мнозина бяха много заинтересовани, например кой е гарантът за предоставянето на нови оръжия от Съединените щати на Грузия в замяна на предоставяне на военна помощ на Украйна. Американското посолство не каза нито дума за това. Може би защото неговият ръководител Кели Дегнан преди това е била политически съветник на командващия американския флот в Европа и няма навика да съобщава за военни преговори в отворени писма до пресата.

Но грузинското министерство на отбраната реагира бързо

В изявлението си пояснява, че Буксовете не са били „прехвърлени по време на войната“ безплатно, както може да изглежда от изявлението на дипломата – а закупени като част от „сделка за милиони долари“ година преди руската инвазия – през 2007 г.
Статията на Касянов подлуди депутатите от движението „Сила на народа“, създадено от политици, отделили се от управляващата партия „Грузинска мечта“ единствено за да правят резки антизападни изявления, които официалната партия на власт не може да си позволи.
Тези депутати смятат, че изявлението на украинския дипломат е не само доказателство, че Украйна иска да отвори „втори фронт“ в Грузия (за което те отдавна предупреждават), но и е инспирирано от „определени сили на Запада“.

Имаше и такива, които 15 години по-късно съвсем случайно се сетиха, че договорът за закупуване на Буковe от Украйна най-вероятно е корупционен и трябва да бъде разследван. Просто е много удобно да се прави това, докато третият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който често е обвиняван в „предателство“ от управляващата партия, е в затвора, защото „не искаше и не можеше“ да предотврати войната с Русия през 2008 г. . Така се изрази премиерът Иракли Гарибашвили на последната годишнина от грузинско-руската война, след като положи цветя на военното братско гробище в Мухатгверди.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising