05 / 28 / 2024
Новини Перо и слово Продават на търг ръкопис за Шерлок Холмс, очакват цената да стигне 1.2 милиона долара

Продават на търг ръкопис за Шерлок Холмс, очакват цената да стигне 1.2 милиона долара

0 коментари
Продават на търг ръкопис за Шерлок Холмс, очакват цената да стигне 1.2 милиона долара

През една лятна вечер през 1889 година писателите Артър Конан Дойл и Оскар Уайлд сядат на вечеря в хотел Лангам в Лондон с Дж.М. Стодарт, американски бизнесмен и редактор на списание Lippincott’s Monthly Magazine.

Когато си тръгват Оскар Уайлд вече е поел ангажимент да напише „Портретът на Дориан Грей“, а Конан Дойл  се е съгласил да напише

„Знакът на Четиримата“,

една от най-известните истории за Шерлок Холмс, предава CNN.

Сега писмата на Конан Дойл, които разказват за тази съдбоносна вечеря, и ръкописът на „Знакът на Четиримата“ се продават на търг от Сотбис в Ню Йорк, заедно с други литературни съкровища.

Самият ръкопис се очаква да достигне до 1.2 милиона долара, поради неговото уникално значение и статус като най-ценния предмет на Конан Дойл, който някога е предложен на търг, си казва изявление на Сотбис.

„Трудно е да си помислите за двама съвременни автори, които биха могли да са толкова различни като Конан Дойл и Оскар Уайлд“, каза Селби Кифър, международният водещ специалист по книги и ръкописи на аукционната къща, пред CNN.

„И въпреки това те са заедно на масата за вечеря и говорят за това, по което в момента работят. Така че вие сте поставени

в средата на времето,

което наистина ни помага  да разберем генезиса и създаването на ръкописа по начин, който много рядко имаме възможност.

Самият ръкопис е изключително чист, като съдържа само редакциите на Стодарт за американизиране на правописа и няколко зачеркнати думи, тъй като самият Конан Дойл коригира работата си.

„Всички други оцелели ръкописи на Конан Дойл, повечето от които се намират в музеи, също показват малко признаци, че са били редактирани“, добави Кифър.

„Дали Дойл е прекарал много време просто в обмисляне преди да запише думите… Изглежда, че всичко е изскочило почти напълно оформено от ума му и писалката само записва“, каза той.

„Знакът на четиримата“ е вторият роман на Конан Дойл за Шерлок Холмс, поръчан от Стодарт, за да се възползва от популярността на първото приключение на детектива в „Етюдът в алено“.

Списание Lippincott’s публикува историята

през 1890 г.

и отново приключенията на Холмс и д-р Уотсън се оказват изключително популярни сред читателите от двете страни на Атлантика.

Ръкописът е само част от колекция, събрана от д-р Родни П. Суонтко, колекционер от Чикаго, който почина преди две години.

Други партиди включват четири романа, написани от Ф. Скот Фицджералд, единият от които е копие на „Великият Гетсби“, подписано от Скот и Зелда, от името на съпругата му, което се очаква да донесе до 250 000 долара.

В продажбата са включени и копия от първото издание на „Лолита“, адресирано от нейния автор Владимир Набоков и изпратено на колегата му писател Греъм Грийн, както и на съпругата му Вера.

Търгът ще се проведе като продажба на живо в Ню Йорк в 10 ч. ET на 26 юни.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising