05 / 28 / 2024
Новини Мистерии СИМВОЛЪТ,6. Розата – знак за пролятата кръв на Христос, планината,тайната

СИМВОЛЪТ,6. Розата – знак за пролятата кръв на Христос, планината,тайната

Още Херодот пише за чудните рози на Тракия! За траките планината е пееща Роза

0 коментари
СИМВОЛЪТ,6. Розата - знак за пролятата кръв на Христос, планината,тайната

От книгата

СИМВОЛЪТ ,
ДРЕВНИТЕ ЗАГАДКИ НА ОРДЕНА НА РОЗАТА
и
ТАЙНИТЕ ГОСПОДАРИ НА БЪЛГАРИЯ

 

– Името на планината Родопа означава „Пееща роза”, според някои. Това цвете е символ на какво ли не – започва тя. – В древните Тракия, Гърция, Рим, даже и в Китай, я свързват със задгробното царство. За траките там е по-доброто, божествено битие на човека, затова за тях тя е божествено огледало на красотата и хармонията във Вечността.

Свързана е  и с възкресението за древните народи, една идея, която християнството поема с голяма охота и я превръща в едино от символите си,универсален и днес

Според древните елини розата почервенява, когато богинята на любовта и красотата Афродита си убожда крака и потича кръв, в Рим тяе атрибут на същата богиня, превърнала се там във Венера.

Според една легенда се ражда от сълзите й. Охранява тайните срещи и начинания.  Римляните слагали роза над вратата си, когато правят нещо тайно и не искат никой да ги безпокои. От там е изразът Sub rosa, като знак за тайна.

При арабите розата е мъжки символ, а в Кабала тя означава единството.
– Има много специално място в католицизма – правя се на спец и аз.
– Определено – усмихва се розата срещу мен, чиито тръни не е трудно да се усетят. – Петолистната символизира петте радостни, петте скръбни и петте славни тайнства в живота на Дева Мария. В католицизма е атрибут на Иисус, на Свети Георги, на Света София, а от един момент нататък и на цялата църква. Червената Роза е и знак за пролятата кръв на Христос. Според раннохристиянската традиция до грехопадението тя не е имала бодли.

– Свързана е и с огъня, с изгорените на клада мъченици? – вметва Великият магистър.
– Това вече кореспондира с иранската легенда за Заратустра, който е положен на горящо ложе, за да бъде изгорен, но то се превръща в ложе от рози – във вихъра си е синеоката амазонка. – В „Божествена комедия” на Данте е мистичен пламтящ знак, който обединява душите на праведните, събрани при Мадоната. Не без посредничеството на нашия Орден става символ на избраничество, съвършенство и творчески полет в неоплатонизма, масонството и розенкройцерството. Възприема се като пазител на тайната на Мария Магдалина, а също на чувствеността на рицарските балади, чийто извор е при катарите. Мога да говоря още час и няма да съм изредила и половината символични значения на розата.
Съществува представа, че розите са донесени по днешните български земи през турско? – питам.
–  Може би маслодайната – да, от Сирия, но Долината на розите си е долина на розите още когато в нея властват траките.

Наскоро бяха открити медни монети,сечени от тракийския владетел Аматок. На едната страна е изобразена цъфнала роза, а на другата е изсечена двойната тракийска брадва – лабрис.

Още Херодот пише за чудните рози на Тракия: „всяка от които има по шестдесет листа и по ухание превъзхожда всички други видове”.

Култът към Розата в Родопа планина, където са и най-прочутите в древността храмове на Великата Богиня майка не е случаен. Вече казах, че за траките планината е пееща Роза, която я възхвалява. В светилищата Богинята самозачева и ражда своя първороден син, който през деня е Слънце, а нощем – огън, съответно той е Загрей или Сабазий, а вярващите го почитат със специален ритуал.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising