05 / 28 / 2024
Новини България Ето кандидатите за служебни министри, които са предложени от Димитър Главчев

Ето кандидатите за служебни министри, които са предложени от Димитър Главчев

Министър на вътрешните работи остава Калин Стоянов, Кирил Петков се възмути

от infomax
0 коментари
Димитър Главчев

Кандидатът на служебен министър-председател Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, а президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори „две в едно“ на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент. Съгласно новоприетите промени в Конституцията държавният глава проведе консултации с кандидата за служебен премиер и с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Проектосъстав на служебното правителство

Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано, заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев преди да обяви имената на служебните министри. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван, каза Главчев.

В състава на на служебното правителство са:

Министър-председател – Димитър Главчев

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Ивайло Ценов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Не виждам кой би ме убедил да направя промени в предложения състав на служебен кабинет, категоричен бе кандидатът за служебен министър-председател.

Избори „две в едно“

Отиваме на избори „две в едно“ на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства, каза президентът Румен Радев. Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“, обясни държавният глава на днешните разговори.

До момента правих пет клетви на пет служебни правителства в президентството, но сега има друга ситуация. Чл. 109 от Конституцията казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание, посочи президентът. Държавният глава каза на политическите формации, че имат време до „изхода на деня в понеделник“ да отправят своите претенции и съвети към Димитър Главчев. Във вторник рано сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа за европейски избори и за избори за национален парламент. След което ще призова и ще говоря с председателя на парламента Росен Желязков правителството да положи клетва в Народното събрание и оттам нататък същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане предаване на властта, обясни Румен Радев.

Реакции от политическите партии

ГЕРБ-СДС

Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме, каза Томислав Дончев от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той определи проекта за служебно правителство като добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм.

Не мога да достигна тази степен на съвършенство да протестирам за собствените си номинации, каза Дончев пред журналисти по повод поведението на Кирил Петков, който заедно с другите представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ напусна консултациите. Този процес, ако го доведете до край, върховата му точка би била да оглавите протест срещу себе си, посочи той.

ПП-ДБ

Изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков по време на консултациите. Според него и други министри, залегнали в проектосъстава на служебното правителство, показват неговото „ярко политическо оцветяване“.

След изказването на Петков представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ напуснаха консултациите в сградата на „Дондуков“ 2. Пред журналисти Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“, заяви, че „през участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват „чадър“ над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС“.

ДПС

Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа. Уважаваме избора на Димитър Главчев, каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС след представянето на служебния кабинет от кандидата за премиер Димитър Главчев в президентската институция. По думите му кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.

„Възраждане“

На пръв поглед виждаме един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото на пръв поглед виждаме, че те имат поне четирима представители в този кабинет. Реакцията е леко лицемерна от тяхна страна“, каза още лидерът на „Възраждане“. За решението изборите за европейски и национален парламент да се проведат „две в едно“ на 9 юни, Костадинов заяви, че от партията ще направят всичко възможно да мобилизират повече хора да упражнят правото си на глас.

„БСП за България“

От БСП заявиха още преди началото, че няма да участват в консултациите при държавния глава. Не желаем да бъдем обвързвани със съставянето на този служебен кабинет, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски пред журналисти пред сградата на президентството и отбеляза, че президентът е назначил възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател.

Във връзка с предстоящите избори той заяви, че те трябва да бъдат „две в едно“ – на 9 юни.

„Има такъв народ“

Според председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов е съвсем логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет и „няма как да е по друг начин след промените в Конституцията“.

Тези консултации, след промените в Конституцията, са демонстрация на безсмисленост, заяви Йорданов. Най-голямата вина е точно на тези, които се обидиха и излязоха, коментира Йорданов. „Заради комплексите на Христо Иванов тръгна да се променя Конституцията“, добави депутатът.

Източник: БТА

*По материала работиха: Елена Николова, София Господинова, Николай Трифонов, Константин Костов, Иван Лазаров

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising