04 / 23 / 2024
Новини Свят Институтът за изследване на войната: Путин се мята между поражението и мечтите за „грандиозна победна реч“

Институтът за изследване на войната: Путин се мята между поражението и мечтите за „грандиозна победна реч“

0 коментари
 TURAR KAZANGAPOV, REUTERS

Защо Владимир Путин отложи годишното си обръщение към Федералното събрание и и годишната си пресконференция с руски и чужди медии?
Руският политолог проф. Валери Соловей, позовавайки се на източници в Кремъл, твърди, че здравословното му състояние е тежко и не позволява да издържи 4-5 часа разговор с журналисти, а пред събранието няма с какво да се похвали…

Американският институт за изследване на войната (ISW) в дневния си бюлетин за хода на военните действия в Украйна пък пише:

„Възможно е Путин още изчаква и се надява да произнесе пред Федералното събрание грандиозна победна реч през 2023 г. или отлага момента, в който ще трябва да признае, че Руската федерация не може да постигне целите си в Украйна и да признае поражението си във войната“.
Институтът твърди, че когато се обръща към руската общественост и елит, диктаторът може да не е сигурен в способността си да оправдае цената на войната срещу вътрешните и глобалните проблеми на Русия.“

Кремъл се опита да оправдае своя лидер и заяви, че той може да произнесе обръщението през 2023 г.

Бягството на руските войски от Киевска област и Северна Украйна през април 2022 г. вероятно е провалило плановете на Путин да обяви победа по време на обръщението си към Федералното събрание“, коментират анализаторите.

А бягството им от Херсон вбеси дори „ура-патриотите“ и идеолозите на „Руския свят“, които започнаха да се съмняват в твърдостта и решимостта на Путин, в способността му да създаде „Велика Русия“.

Продължават тежките боеве в Донбас и основно около населените места Бахмут, Авдеевка, Маринка и направлението Сватове-Кремена. Руските военни кореспонденти съобщават за напредък в опитите за превземането на Бахмут, като боевете се изместват от индустриалната зона на града към жилищните квартали. В предишни дни същите източници твърдяха, че градът е превзет, напомня Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя обзор.

Украинските военни отчитат, че успяват да отблъснат атаките около населеното място и няма да допуснат превземането на града..

Победата в Украйна може и да е позволила на Путин да прикрие руските човешки и финансови загуби, както направи през 2014 г., но след окупацията на Лисичанск през юли Руската федерация не е постигнала никакъв успех на бойното поле“, пише в доклада.

Руският президент продължи да всява паника сред населението, като отговаря неясно на въпроса за продължителността на войната и втората вълна на мобилизация. По този начин той предизвика критики и объркване дори сред провоенно настроените.

„Изглежда, че Путин все повече се обръща към сценариите и предварително записаните речи. Така той се опитва да предотврати рисковете, свързани с отговорите на трудните въпроси за неуспехите на Русия във войната срещу Украйна“, допълва ISW.

През следващите месеци руските сили биха могли най-лесно да подновят настъпателните си операции по две основни оси на настъпление – по границата между Харков и Луганск в Североизточна Украйна или в Донецка област.
Руските войски изглежда преместват тежко оборудване от тиловите райони в Луганска област към райони в близост до сегашната фронтова линия по границата между Харков и Луганска област и са променили формата си и са консолидирали силите си по тази линия, както наскоро писа ISW.

Основните обобщения:

Украински официални лица прогнозират, че руските войски може да се опитат да започнат мащабна офанзива в началото на 2023 г.

Кремъл вероятно ще засили информационните операции, целящи да представят украинските власти като нарушители на религиозните свободи и свободата на печата.

Украинските сили продължават контранастъплението си, докато руските сили провеждат контраатаки в района на Сватово и Кременна.
Руските сили продължават офанзивата край Бахмут и Авдеевка.
Руските сили продължават да се отбраняват на юг от река Днепър в Херсонска област.
Служители на Кремъл признаха, че има оплаквания от мобилизацията, въпреки че тя е „ефективно завършена“.
Украинските партизани активно да помагат на украинските сили при идентифицирането на руски цели.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising