04 / 23 / 2024
Новини Мистерии Византия, която никога не е съществувала, какво общо има с днешна Русия?

Византия, която никога не е съществувала, какво общо има с днешна Русия?

0 коментари
Византия, която никога не е съществувала, какво общо има с днешна Русия?

Византия, която никога не е съществувала,  какво общо има с днешна Русия?
Този интересен въпрос задава известната руска журналистка Юлия Латинина в Новая газета – Европа.  И отговаря изключително задълбочено. Ще ви представим кратък откъс от написаното, по-нататък може и повече, защото е невероятно интересно. И поучително.

 

Руската държавна пропаганда обича историческите паралели и прецеденти, по-специално охотно позиционира Русия като православен наследник на Византия.

Имаше Византийска империя, духовна и дълбоко чужда на пагубния Запад, казват те, и има нейната наследница Русия, също духовна и също чужда на Запада.
Защо режимът реши да се позиционира като наследник на една от най-корумпираните и бюрократични държави в историята – държава, която преживя безпрецедентна културна деградация, ангажирана с изтребването на собствените си граждани в религиозни спорове, вместо да защитава територията си, като в крайна сметка изчезна от лицето на Земята, не се наемам да съдя.

Но нещо друго е изненадващо. Факт е, че „Византийска империя“ никога не е съществувала. Жителите на тази държава никога не са се наричали и не са се смятали за византийци.

Те наричат ​​държавата си Римската империя: Imperium Romanum или βασιλεία τῶν Ρωμαίων. Те са се наричали „римляни“. Техните врагове – арабите и персите – също наричат ​​държавата  „Рум“, тоест Рим.

Кралете на лангобардите, франките и готите също наричат ​​тази държава Imperium Romanum. От гледна точка на германските варвари тази държава е била „Римската империя“ поне до 800 г. След това, като правило, те пейоративно наричат ​​тази държава „империята на гърците“, но никога не я наричат ​​с думата „Византия“.

Самата дума „Византия“, „Византийска империя“, „византология“ се налага в западната, предимно немска научна литература, в периода от 1850 до 1900 г., след Кримската война и – както ще видим – до голяма степен като резултат от Кримската война.

Основателят на тази употреба на думата е немският историк и публицист Якоб Филип Фалмерайер, който беше силно зает с расови идеи и по-късно беше обожаван от нацистите. Основното хоби на  учения  беше изобличаването на нисшата раса на славяните, която унищожава гърците, а сега заплашва и тевтонците.

Как е възникнало това разбиране за оцелялата част от Римската империя, която през 7-8 век от н.е. д. е била възприемана от всички околни народи като Imperium Romanum, как Римската империя, превърнала се в някаква неразбираема „Византия“ в края на 19 век?
Това е много поучителна история, в която няма правилно и грешно, а много наистина невероятни обрати.

В съвременния свят склонността към ex historia аргументи е типична черта на фашизма. Историята си е история. От нея можете само да извлечете поуки, да изградите модели, да се учите от грешките.

Не може да легитимира нищо с нейна помощ. Няма смисъл да мотивирате сегашните си твърдения със случилото се през някаква 763 или 1809 г., а „Византия“ – несъществуваща държава, чиято история е пренаписвана многократно, за да отговаря на съвременните политически изисквания – е идеална илюстрация за това.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising