07 / 14 / 2024
Новини Мнение N ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ – N ГОДИНИ ЦИРК

N ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ – N ГОДИНИ ЦИРК

0 коментари
N ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ – N ГОДИНИ ЦИРК

При социализЪма дамските въшки бяха срам за комсомолките,  разбира се,  при капитализЪма, както се изразяваше учителката ми по математика,  комсомолките станаха манекенки и хукнаха, след тях и бубите, ама това е друга тема. Сега иде реч за демокрацията като цяло, не за конкретните комсомолки и комсомолци, станали капиталисти. И до тях ще стигнем.

Откъс от книгата „Българи от ново време“ на Светослав Пинтев
Издателство „Сиела“

„Супруга съм на три деца. С чувекъ сбрахме пари и купихми триустаен партамент. Една вечер звъни вратата. Звънеца чука. Отварям – НИНДЖА. И без да каже нищо, с карате в бъбреците. Дукат съ усетъ ми бие два шамара с КРАК и един на детето в гръбначния кош! От ударната вълна отлитам на 20-30 метра….“

Това е представителна извадка от любимото ми интервю с ромка, пострадала при нахлуване в дома й на специализирани полицейски сили (погрешка, разбира се), излъчено преди много години по Канал 1, но все така актуално.

Това са думи и изказ на една средностатистическа българска гражданка. Може би не сега, а след още десетина години. Тогава вероятно всички в родината ще говорят така, ако не настъпи Апокалипсиса, разбира се. Работната ни хипотеза обаче е, че той няма да ни се размине, затова продължавам смело напред.
След края на света надали много ще ви пука много за нас, бъдещи Индиана Джоунсовци и Овчаровци, но ваш професионален дълг е да ни изучите и опишете. Затова ще ви кажа две думи за китната ни страна, която е известна не само с розовото си масло, не само с мускалите пълни с него, чрез които нашият национален герой Бай Ганьо за първи път проби в Европа и гордо извика „Булгар, булгар“, пльоскайки се насред басейн в една виенска баня. Той после много нахитря и изостави този вид романтичен патриотизъм.
В Долината на розите – Казанлъшката, ние произвеждаме и автомати „Калашников“ 7.62 мм, може и друго име да си имат вече, защото братушките нещо се бунтуват срещу родното производство, искат да им плащаме, че са ги измислили. Вчера четох, че ще продаваме автомати със сгъваем приклад на Индия, за да въоръжим местната полиция. После сигурно и на Китай.
Когато веднъж посети Долината на розите, Славчо разказа тази показателна история:
„Едно момиченце от въпросния красив български град плачело, че татко полива розите в градината с машинно масло, но той бащински я успокоил с думите: „Майната им на розите, мойто момиче, важното е калашниците да са добре“.
Философията на последните 20 години, в които държавата ни премина от зрял социализъм към суров капитализъм от комунистически тип. НЕП-а на гениалния Ленин, реализирана почти 100 години по-късно. В крайна сметка комунизмът наистина беше построен, но за отделни лица и цели чекистки трудови колективи. И сега се нарича капитализъм. Което пък ми напомни за онзи съветски виц, в който гладуващо детенце поискало от другаря Ленин да му отчупи мъничко парченца от дебелия си сандвич. „Няма да ти дам“, казал той, „а очите му топли, човешки“. Ако не сте учили при социализма, и това няма да го разберете.
Както казваше някакъв чешки дисидент, май сам колегата Вацлав Хавел: „Всичко, което ни казваха комунистите за социализма, беше чиста лъжа, но за съжаление всичко, което казваха за капитализма, се оказа истина“. Ех, Вацлаве, как няма да е истина, като те са си го направили и него, поне нашия. Вие минахте метър.
Тайните служби у нас се реорганизираха много успешно и започнаха да работят като холдинги. Те извадиха от съблекалните бившите борци, които бяха на щат и като старшини от милицията, и ги превърнаха в бригади за рекет. После настаниха тях и агентите си навсякъде, откъдето текат пари и власт… Като босове. И ни казаха: „Ето ви сега капитализъм. Дано ви хареса, вие си го поискахте“.
Някои дипломати и генерали бяха ходили даже в Чикаго и Ню Йорк, за да изучат теорията и организацията на тамошната мафия отпреди половин век, за да внедрят теорията и практиката й у нас. Всичко бяха поставили на научна основа, както казваха едно време. През цялото време Кукловодите в сянка бдяха и ни дърпаха конците. В истински куклен театър се обърнахме. Не, в цирк с кукли. За четвъртвековния юбилей на социализма, на тогавашния цирк, който после символично изгоря, се появил многозначителен надпис:

25 ГОДИНИ НАРОДНА ВЛАСТ, 25 ГОДИНИ ЦИРК

Кукловодите днес не са по затворите, не, те са уважавани членове на обществото, някои даже станаха масони, моля ви се. Е, някои дадоха фира, но без жертви не може дори във висши свери като Кукловодството.
Циркът пламтял много красиво, но за мое голямо съжаление тогава бях на бригада във Ветрен, та не можах да видя този нерониански акт, но после всичко си стана цирк. Крайно време е да си намерим една подходяща сграда и да си издигнем лозунга:

N ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ – N ГОДИНИ ЦИРК

Демокрацията също значи народна власт, нали така. На определен човек от народа. А ако оцелеем, ще можем скоро с чисто сърце да празнуваме 70 години цирк.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising