05 / 28 / 2024
Новини България „Гробницата“ на богинята-котка Бастет в Странджа отново привлича авантюристи

„Гробницата“ на богинята-котка Бастет в Странджа отново привлича авантюристи

0 коментари
"Гробницата" на богинята-котка Бастет в Странджа отново привлича авантюристи

Извънредно странната история за гробницата на египетската богиня Бастет под връх Градище в Странджа планина отново е на дневен ред. За тези места без много шум се готвят нови изследователски походи, дори се чува, че един бивш министър на образованието може да се зарови в легендарната вече местност Мишкова нива, разположена в района на „Седлото“, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, до границата с Турция…. Стягат се и доста други мераклии. Тази мания изглежда е заразна…

Изписа се много за т.нар. Гробница  на египетската богиня-котка Бастет в областта Мишкова нива на Странджа планина, въпреки, че доказателства за такава връзка там  няма и никога не е имало. Да не говорим, че по дефиниция

богините са безсмъртни

Следователно- не би трябвало изобщо да са погребани.
Богинята-котка Бастет  лови шарани. А през соца е пусната в употреба, за да разчистят службите едни хора…Въдицата е името на Ванга.
Огромната популярност на този съвременен мит се дължи на факта, че навремето  Людмила Живкова изпраща

експедиция в Странджа,

която е покрита от булото на секретността. След смъртта й участниците са набързо осъдени за злоупотреби, което е достатъчно на мълвата да роди вълшебна приказка със съвременни елементи, пред която сам Аладин би се засрамил.

Дъщерята на Тодор Живков и председател на Комитета по култура  се запалила по една карта, която през й показал иманярът Мустафа, претрепан после от службите, да не им се пречка.
Бродеше и смехотворен слух, че британското разузнаване  разкрило на Людмила, че там се крие тайната на човечеството. А май се оказа номер на ДС, но затова ще пишем друг път.

  В този сюжет бе замесено и името на пророчицата Ванга,
която била видяла как преди хиляди години  по тези места дошла цяла армия от Египет – роби, войници и военачалници. Носели саркофаг от черен гранит, покрит с тайнствени писмена на непознат език. През една тъмна като в рог нощ , при пълна тишина саркофагът бил покрит с цяла планина от пръст. Робите, участвали в заравянето на саркофага, били избити, за да се запази в тайна  местонахождението му.

След смъртта на председателя на Комитета по култура Людмила Живкова през юли 1981 г. експедицията, търсила по нейна заръка гробницата на богинята котка Бастет, е отзована и навряна в миша дупка, начело с високопоставените си покровители, общото , между които е, че са били изключително близки на дъщерята на Тодор Живков. Всички някак много бързо се отзовават в затвора. Изключение прави само Александър Фол, който през цялото време се е опитвал да спре ровенето в Странджа и работи на светилището в Мишкова нива, недалеч от гробницата“.

Много от историците гледат на съвременната митология около Бастет като на рядък шанс за е за привличане на туристи, въпреки липсата на каквито й да било доказателства. Проф. Николай Овчаров преди време призна, че не точно откъде е тази легенда и дали изобщо има такова нещо, но  около историческите и архитектурни паметници трябвало да се създават митове, които да примамват чужденците да ги видят.

Очаквайте продължение:

"Гробницата" на богинята-котка Бастет в Странджа отново привлича авантюристи

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising