05 / 28 / 2024
Новини България София е длъжна да се възползва от наследството на Константин Велики

София е длъжна да се възползва от наследството на Константин Велики

0 коментари
София е длъжна да се възползва от наследството на Константин Велики

Император Константин Велики наричал Сердика, днешна София „моя Рим“. А него много изследователи го наричат най-значимата личност в историята.

Затова днешна София е длъжна да се възползва от наследството му на нейна територия, защото става въпрос за национален капитал. Това е начин да се изстреля в орбитата на Атина и Рим и да привлече още милиони туристи..
Преди няколко години беше обявено, че е открита част от двореца на Константин Велики, но новината гръмна и потъна, повече за нея почти нищо не се чу.
Тогава Археологически екип под ръководството на Веселка Кацарова разкри руините на огромна антична сграда. Това става почти в самото начало на разкопките. Дворецът на Константин Велики или Сердикийските терми – това най-вероятно ще се окаже, че лежи под паркинга на хотел „Шератон“, обявиха пред журналисти от Общината и го забравиха след няколко дни.  Все едно нищо не е било.

Защо по този въпрос се мълчи и до днес?

Частни интереси ли се намесиха?

Никой не казва намерен ли е Константиновият императорски дворец. Или Термите, което също не е малко откритие, защото те са били сърцето на обществения живот в римския град..
Императорът, почитан като светец в християнството, защото го е направил пълноправна религия в Римската империя и му е дал огромен тласък, наистина е произнесъл фразата: „Сердика е моят Рим“. Първоначалната му идея била да вдигне точно тук своя Константинопол, гласи една от версиите.

Константин превърнал след 313 г. Сердика в свое временно седалище, откъдето е командвал огромната си империя разпростряла се върху Европа, големи части от Азия и Африка. Сердика останало негов предпочитан град дълги години. Дори си имал разкошна резиденция край града, в землището на днешния Костинброд. Нейните руини са разкрити, но какво от това?
Градежи на площ над 400 кв. м с вътрешен двор, заобиколен от колонада, около която е имало правоъгълни зали, предверия, дълги коридори, кръгли и осмоъгълни помещения, отоплявани с подово отопление , са открити още при строителството на столичния хотел „Рила“ и би трябвало и до днес да са в сутерена му. Счита се, че това е част от огромния дворцов комплекс на императора.

В Сердика се е решавала съдбата на християнството… Провежда се Сердикийския църковен събор през 343-344 година, малко след Първия Вселенски събор в Никея (325 г.) Той също е трябвало да бъде голям вселенски събор, който да възстанови мира в Църквата след разкола, причинен от арианите. На него присъствали 318 епископи от цялата Римска империя. Участници в него били домакинът-епископ на Сердика Протоген Сердикийски и св. Атанасий Велики – по това време изгонен от арианите от Александрийската катедра.Сведения за работата на събора дават летописците Сократ, Созомен и Блажени Теодорит. Съборът е свикан от синовете на Константин Велики, управляващи разединената вече империя – източният император-арианин Констанций II и император Констанс.
Сердикийският събор утвърдил православното учение за Света Троица и Символа на вярата, приети на Първия Вселенски събор. Въпреки че съборът останал в историята като поместен, значението му за Църквата е огромно.
Някои от сградите, в които са заседавали и обитавали отците от Сердикийския събор, са запазени и до днес, свидетелстват от Църквата. Това са базиликата “Св. София”, “гражданската” сграда непосредствено до ротондата “Св. Георги”.
Преди време специалисти от НАИМ към БАН разкриха останките на множество сгради, храмове и римска улица пред ЦУМ.
Към градския форум, който се е намирал под днешния площад „Света Неделя”, са водили две павирани главни градски улици. В района на метростанция „Сердика” в римско време е имало луксозни за времето си къщи с канализация, водопровод и павирани улици. Сградите на римската административна власт пък са били разположени в югозападната част, предполагат археолози.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising