07 / 22 / 2024
Новини България Симеон Сакскобургготски- потомствен тамплиер ?

Симеон Сакскобургготски- потомствен тамплиер ?

0 коментари
Симеон Сакскобургготски- потомствен тамплиер ?

Откъс от „Символът“

Великият магистър ме изненада. Обясни, че ще ми говори за Христос, за древните българи, но това трябва да стане в Италия. Заминахме с него и Мария 24 часа по-късно. Разведе ни из Венеция, запозна ни с кардинала на града монсеньор Анджело Скола, който носи и титлата патриарх на Венеция. Тя се полагала на духовния глава на Пресветлата република, защото Венеция е основана като колония на Източната империя – Византия, т.е. като православен град.

Рицаря каза, че следващия път ще посетим тайния архив на Ватикана.

Спряхме в Торино, за да видим Торинската плащаница, с която се смята, че Иисус е положен в гроба, парчето плат попило кръвта му.

Знаех, че, изпълнявайки последната воля на своя дядо Умберто II, крал на Италия, бившият български цар и бъдещ министър председател на България Симеон Сакскобургготски я дарява на Ватикана на 18 октомври 1983 г. от името на Савойската династия, която е неин притежател над пет века, но не и че той е потомствен тамплиер. Прадядо му Филип Орлеански възстановява официално Ордена и става негов Велик магистър.

Пътуваме към Сицилия. Пътьом ще се отбием в Остия, близо до Рим, за да преспим в крайградската къща на Рицаря. Мария е на волана на тъмнозеления „Мерцедес” и кара поне със 150-160 км по модерната магистрала. Очите ни често се срещат в огледалото. Това е единствената ми връзка с нашия век в момента. Ние с Великия магистър сме на задната седалка и 2000 години назад във времето.
Той ме шокира с разказа си как според един летописец на свикания от Константин Велики първи Никейски събор, на който останали 370 епископи, избрали каноничните евангелия.

– И Волтер споменава това във Философски речник със саркастична ирония. Пише: „В приложението към Никейския събор се казва, че понеже отците били твърде затруднени да решат кои са официалните и кои са апокрифните книги от Стария и Новия завет, те ги натрупали разбъркано всичките върху един олтар; книгите, които трябвало да бъдат отхвърлени, паднали на земята. Жалко, че този сполучлив способ е отмрял в наши дни”.

Още съм под впечатлението от Христовата плащаница и разпитвам за всякакви подробности около нея. Великият магистър често цитира стари текстове, историци, години, все по памет. Когато текстовете са по-дълги или не е сигурен в някоя дума, намира необходимите цитати в сребристия си лаптоп, сложен върху специална поставка пред него. Ниският му плътен глас звучи като заклинание в древен замък:
– Първото писмено свидетелство за нея е в Евангелието на Лука:
„И като Го сне, обви в плащаница и Го положи в гроб” ( 23:53).
– Водени са много спорове за автентичността на плащаницата, но последните научни изследвания категорично я датират в епохата на Христос… Лененият погребален саван е опазен на неизвестно място по време на гоненията срещу ранните християни. През трети век свещената плащаница е пренесена в Константинопол от света Елена. Съхранява се в катедралния храм на столицата на Източната империя. Рицарите на Четвъртия кръстоносен поход превземат Константинопол през април 1204 г., неочаквано дори за собствените си водачи, после поделят богатата плячка, сред която е и този свещен саван

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising