05 / 28 / 2024
Новини Dolce vita РИМСКИ КУПОН В СИНЕМОРЕЦ-1

РИМСКИ КУПОН В СИНЕМОРЕЦ-1

Сенатът и народът на Рим ме канят на оргия. Защо да не отидеш на оргия, а?

0 коментари
РИМСКИ КУПОН В СИНЕМОРЕЦ-1

От „Българи от ново време“, Сиела

Като зачекнах римската тема, не мога да не споделя тази история от сивия тефтер, която се превърна в един от първите ми репортажи.

Прибирам се една ранна утрин в началото на 90-те от кратко гости и виждам, че в пощенската кутия има нещо голямо и блестящо. Бъркам и откривам вътре луксозна покана с надпис отгоре:
S P Q R
(това се явява абревиатура или съкращение на латинското Senatus populusque romanus, което в превод от този древен език ще рече: „В името на Сената и народа на Рим“).
Така е започвал всеки акт на римския Сенат.

Поканата гласи:

Вие и вашата сянка сте поканени на римски купон-оргия по повод на моя рожден ден, който ще се състои в село Синеморец.
дата: 22-ри април, облекло: римски тоги
Венцислав Н.РИМСКИ КУПОН В СИНЕМОРЕЦ-1

С две думи: Сенатът и народът на Рим ме канят на оргия. Защо да не отидеш на оргия, а?
Колкото до сянката, в Рим всеки и навсякъде бил канен със сянката си, независимо от нейния пол, от това дали е любовница, телохранител, виночерпец, писар или теляк, примерно. Имаш право да ходиш на гости точно с една сянка и толкоз. А не да поканиш някой и той да доведе приятеля си, той да доведе своите приятели, те приятелите на приятелите си, както правят много хора напоследък.
Наистина съм трогнат, че Сенатът и народът на Рим са се сетили за моята скромна личност. Благодарен съм, разбира се и на Венци, защото сега той очевидно представлява великата в миналото империя. Много голям специалист е по въпроса, въпреки юношеската си възраст. Пак е измислил нещо свежо и неподправено идиотско. Винаги стават големи веселби в резултат на тези негови хрумвания. Като онзи път, когато го прибраха в районното, защото беше излязъл да посрещне част от гостите с облекло от любимата си опера „Аида“.
Цяла седмица шивачката ми прави римската одежда, въпреки че може да стане и за не повече от половин час. Трябва обаче да има церемония.
Тъй като нямам сянка под ръка, рано сутринта потеглям със стария „Мерцедес“ на Пенчо и Ани, който те са кръстили „Синият лебед“. Много по-добър е от „Жълтата Антилопа-Гну“. Пенчо го пришпорва бясно по магистралата. Полицаите, без изобщо да ги е грижа, че сме древни римляни, ни глобяват приблизително на всеки 50 километра.
– Нали и аз деца имам. Давай тука некой лев да не се разправяме – щедро ръси мустакат чичка в униформа. – Те тръгнали да си правят веселото, я че им седим диван чапраз – обрисува ситуацията той, след като сме обяснили, че бързаме за купон и ниските скорости са повече от неуместни.

Красивото като картичка село Синеморец ни посреща с огромни плакати разлепени на почти всеки ъгъл. На тях пише на латински и български:

КЪМ РИМСКИЯ КУПОН

Обясненията как да намерим мястото на оргията са изцяло на първия език, който някои специалисти напразно мислят за мъртъв. Венци не е съгласен с това твърдение. Очевидно смята, че най-нормалното нещо в този живот е да четеш маршрута си на езика на Октавиан Август и компания. Въпреки указанията, криво-ляво стигаме до там, закъдето сме тръгнали преди час, и се зашеметяваме от гледката на резиденцията си.
Не съм си представял, че има такава къща в Синеморец. Направо е като императорски дворец. Христо Стоичков още не е направил своята, както и много други. Строителството в това до миналата година диво място обаче кипи с ускорени темпове и замъците растат.
Нашият по-скоро прилича на малка крепост край морето, предназначена да отбива варварските нашествия по вода. Построена е на една скала точно над залива. Кой знае колко пари се е изръсил Венци, за да я наеме.
За размерите й говори това, че преди нас са пристигнали поне 40 души и за всеки има легло. А идват още легиони.

http://Да, хубави времена бяха. За три дни си наваксахме за всичките векове, през които

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising