07 / 14 / 2024
Новини Непознатата история Дворецът на канас юбиги Омуртаг остава загадка

Дворецът на канас юбиги Омуртаг остава загадка

За въпросния наш владетел сякаш  също не се казва всичко, което историците са установили

0 коментари
Дворецът на канас юбиги Омуртаг остава загадка

Дворецът на канас юбиги Омуртаг, както е истинската титла на владетелите ни от тази епоха,  а не наложеното от съветската школа “ хан,  открит преди десет години на 15 километра от град Силистра, съхранява още много тайни,  които са ключови за един съвсем нов прочит на данните за ранната българската държава край Дунава, смятат редица историци.

Над тази тема витае някаква мистична тишина

Защо ли? И не само нас нея, апропо…

За въпросния наш владетел сякаш  също не се казва всичко, което историците са установили,  поне не се казва на широката публика..
Обявиха навремето намирането на двореца за  велико откритие, но за проучванията край някогашния Дръстър изведнъж спря да се говори, като по команда, без никакви обяснения,   сякаш някои от висините размаха магическа пръчка и

всичко замръзна

…Мълчи се многозначително и за много факти около времето на Омуртаг, които може би биха наложили пренаписване на част от историята ни.  А от това много хора сякаш нямат интерес, както такива с научни титли, така и политици… Можем само да гадаем защо е така при вторите.
Дали за разкопките не стигат парите или някой „спец“ реши, че истината няма да ни понесе, това не се наемаме да кажем. Ето фактите…
Резиденцията на канасюбиги Омуртаг е била едновременно яка стратегическа крепост с критично важни военни функции, но и ключов духовен център поне до X век, когато е пътеводната звезда на християнската вяра по нашите земи.
През 2012 година археологическа експециция, водена лично от директора на музея в Силистра проф. Георги Атанасов, откри останки от крепост с руини от дворец в средата.
Излезе колона със запазен надпис на гръцки език „Ювиги кан Омуртаг“. Тези думи са и най-яркото доказателство, че това е толкова време търсеният
палат на владетеля-строител
Той определено е имал силно чувство за историчност и е увенчал делото си с няколко надписа, като най-прочута е, разбира се, Омуртагова колона, съхранена в търновската църква „Св. 40 мъченици“.
Дворецът на владетеля се издирваше дълги години по описанието, дадено в този надпис, но едва преди десетилетие местоположението му беше установено със сигурност. Доколкото може да се говори за нещо сигурно при възстановяването на събития, развили се преди повече от 1000 години.

Патриаршески дворец се издига там до десети век. Той губи функциите си на такъв през 971 г., когато Дръстър е превзет от василевса Йоан Цимисхий,  а последният български  патриарх през тази епоха, Дамян, е пленен.

Следва

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising