10 / 3 / 2023
Новини Свят Победата над Русия през 2023 г. няма да има, но през 2024 или 2025 г. е възможна

Победата над Русия през 2023 г. няма да има, но през 2024 или 2025 г. е възможна

от infomax
0 коментари
Победата над Русия през 2023 г. няма да има, но през 2024 или 2025 г. е възможна

Сегашната контраофанзива на Украйна няма да прогони Русия от окупираните територии,  никой не го е и очаквал. Бившият генерал от британската армия Ричард Барънс смята, че победата над Русия през 2023 г. няма да има, но през 2024 или 2025 г. е възможна, пише УНИАН.

Също така е малко вероятно окупираните територии да бъдат наполовина по-малко преди настъпването на зимата.

Скромният напредък, постигнат това лято от украинските сили, показва, че  преодоляването на добре подготвените традиционни защити на бойното поле може да бъде

една от най-трудните операции във войната,

но то е изпълнимо.

Украинските военни пробиха само първата линия окопи, за да превземат Работино на юг, и от няколко седмици пробиват минни полета, за да стигнат до там. Напредъкът е около осем мили и остават още 55 мили, преди да стигнете до морето. Целта е да се прекъсне сухопътният мост към Крим. Северно и южно от Бахмут напредването е около пет мили, от които 10 мили до главната отбранителна линия на Русия и 60 мили до границата.

Пробивът в първата линия на руската отбрана в Запорожка област дава на украинските въоръжени сили възможност да маневрират с въоръжението и частите си, заяви в неделя Олександър Щупун, който е говорител на украинската военна групировка „Таврия“, пред националната телевизия „Суспилне“, цитиран от Укринформ.

„Противникът разпредели ресурсите си по три линии на отбрана в съотношение 60-20-20 процента. Това означава, че

първата линия на отбрана беше гъсто минирана,

с бетонни фортификации и с голям брой противотанкови оръжия. Втората линия също не може да бъде пренебрегната и игнорирана. Там също има доста силни фортификационни съоръжения, доста компетентно изградени, но тук ние вече имаме възможността да маневрираме с въоръжение и части“, каза той, цитиран от БТА.

Щупин заяви още, че тези фортификации обаче не са особено силни от инженерна гледна точка, но съвсем не безопасни.

„Там има минни полета, малко по-малко отколкото на първата линия на отбраната, но не трябва да се мисли, че ще бъде лесно да преминем през тях“, каза Щупун.

Той обясни, че украинските войници успешно са разминирали първата линия ръчно, „защото противникът нанасяше удари по всяка механизация и се опитваше да я разруши. Затова и трябваше да я изтеглим“.

„Ние вече можем да прикрием пехотата си. На първата линия на отбраната прониквахме по някой тесен път, а тежкото ни въоръжение и пехотата не можеха да маневрират наляво или надясно, защото имаше гъсти минни полета. Тук навлязохме в територия, на която можем да маневрираме и противникът също ще трябва да действа по различен начин“, каза още говорителят.

Той отбеляза, че

успехът на украинските сили в Запорожка област

ще позволи повече части да бъдат разгърнати в точките на пробив.

Според неговите думи след пробива на украинската армия през първата линия на отбрана руснаците са започнали да включват въздушни десантчици в отбраната си.

„Противникът отвръща, окопава се и вкарва резерви. Да, тяхното качество е донякъде по-ниско сега. Но сега противникът включва в отбраната си въздушнодесантни части, което по принцип не е тяхната традиционна роля. Това се прави, защото руснаците ги възприемат като елитни сили, така че щом те хвърлят така наречения си елит в отбранителни битки, значи нещо върви зле за тях“, каза Щупун.

По-рано бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на групировката „Тарвия“, каза, че украинските сили са пробили първата линия на руската отбрана край Запорожие след седмици на мъчителни усилия за разминиране. Сега те очакват по-бърз напредък през по-слабата втора линия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност