05 / 28 / 2024
Новини България Димитър Главчев за РСМ: Повече отстъпки няма накъде да правим

Димитър Главчев за РСМ: Повече отстъпки няма накъде да правим

от infomax
0 коментари
H.dl'el
  • Служебният премиер участва в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа.
  •  Позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи, заяви Главчев.

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза премиерът и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония (РСМ) и европейския път на развитие на страната.

Нека да изчакаме, да видим какво правителство ще се сформира. Надявам се и те да продължат европейската си перспектива, заяви той. Позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи, заяви Главчев.

Очаквам кампанията по-скоро да бъде честна и прозрачна, да намалят градуса на напрежението, но кой към аз да давам съвети на политиците, добави той.

Служебният министър-председател съобщи, че на предстоящите избори на 9 юни в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, от колкото на предишните, а броят на РИК-овете е същия. Според него това ще доведете до закъсняване на официалните резултати. За да няма съмнения, че нещо се прави

„на тъмно“,

го съобщавам сега, добави Главчев.

По думите му няма как нищо да се направи, защото е определена числеността на РИК-овете по изборен кодекс. Членовете на избирателните комисии ще положат максимални усилия, посочи Главчев и призова да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики.

Служебният премиер обясни, че всичко идва от това, че дори в многомандатни избирателни райони, които са с малко мандати по националните избори, числата за кандидати са едни и същи. Листите са с една и съща численост, добави Главчев. Той посочи още, че задачата им е по-скоро логистична. Ние сме до деня на изборите, оттам поема ЦИК, ние следим да няма купуване и продаване на гласове, каза Главчев.

Служебният министър-председател коментира и ситуаицята на граничния пункт в

Малко Търново,

като посочи, че той не отговаря на изискванията, получават се струпвания, особено в празнични дни. До 10 дни трябва да ни дадат проект от Агенция „Митници“ как да се разшири пункта, след което ще предприемем по-нататъшни стъпки, обясни Главчев. На пункта има проблем и с пътя, но ако чакаме пътя, никога няма да разширим пункта, така че ще действаме поетапно, обясни още той.

Главчев коментира още, че на вчерашната му среща с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, всички са изразили подкрепа за включването на България и по суша в Шенген, включително и от Австрия. Очакваме до края на годината това да се случи, посочи служебният министър-председател.

Служебният премиер участва в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа.

Източник: БТА, Елена Николова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising