04 / 23 / 2024
Новини Свят „Ню Йорк таймс“: Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на обществен гняв

„Ню Йорк таймс“: Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на обществен гняв

0 коментари
"Ню Йорк таймс": Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на обществен гняв

Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на силен обществен гняв.  Обесването на двама души през последните дни беше решително осъдено от обществеността и правозащитни организации, като дори беше разкритикувано от висши фигури от управляващото ислямско духовенство, които поставиха под съмнение обосноваността на смъртните присъди, отбелязва  в. „Ню Йорк таймс“.

Властите в Иран започнаха да прибягват до публични екзекуции на протестиращи, след като продължаващите от месеци демонстрации се засилват застрашително въпреки твърдата реакция на правителството, пише изданието.

Според ЦРУ сегашната вълна от размирици в Иран не представлява заплаха за режима, но това е твърде песимистичен извод, коментира в. „Уолстрийт джърнъл“.

Иранските управници са несигурни, уплашени и все по-непоследователни в своите изявления. Те със сигурност знаят, че тези протести имат за цел да предизвикат революция, а не реформа, и имат основания да се тревожат, че демонстрантите ще постигнат успех. За разлика от предишни протести в други страни в Близкия изток, настоящият народен бунт в Иран може да доведе до траен плуралистичен ред, отбелязва изданието.

"Ню Йорк таймс": Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на обществен гняв

След като вчера 23-годишен мъж беше обесен на строителен кран в град Машхад, се засилват страховете, че иранските власти се готвят да екзекутират още много участници в протестите, посочва в. „Гардиън“.

Екзекуцията на Маджидреза Ранавард беше извършена по-малко от месец след неговото арестуване. Той беше осъден на смърт на таен процес по обвинения, че е убил двама членове на паравоенното формирование „Басидж“ и е ранил четирима. Милициите, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция, играят водеща роля в смазването на демонстрациите, отбелязва изданието.

Обесването на Ранавард показва колко бързо властите в Иран изпълняват смъртни присъди срещу задържани демонстранти. Това е втората екзекуция на участник в протестите, след като в четвъртък властите обесиха Мохсен Шекари, признат за виновен за нараняване на служител от силите за сигурност и блокиране на улица в Техеран. Екзекуцията на Шекари, обесен за нарушение, което не е довело до фатални последици, поражда сериозна тревога заради ниския праг, използван от властите за постановяване на смъртно наказание, изтъква вестникът.

Откакто през септември започнаха протестите, иранските сили за сигурност са убили стотици хора. Суровият отговор на властите включва масови арести и побои, военни нападения и убиване на десетки младежи и деца. Според правозащитници най-малко 450 протестиращи са загинали, а по данни на ООН 14 000 са били арестувани, цитира БТА."Ню Йорк таймс": Екзекуциите в Иран предизвикват нова вълна на обществен гняв

Публичните екзекуции до голяма степен се възприемат като отчаян опит на правителството да потуши най-сериозния и масов бунт в Иран от революцията през 1979 г., довела на власт духовниците. Освен уличните протести в десетки градове, провеждащи се по няколко пъти в седмицата, в страната набира сила кампания за обща стачка. Това е още по-голяма заплаха за режима, чиито икономически позиции вече са разклатени, коментира вестникът.

Иран е извършвал публични екзекуции в миналото, най-известните от които бяха през 1980-те години по време на масова чистка срещу дисиденти, както и след оспорваните президентски избори през 2009 г., но през последните години те бяха рядкост. Според правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ Иран е на второ място в света след Китай по използване на смъртното наказание. „Амнести интернешънъл“ предупреди, че има непосредствена опасност за живота на още двама млади мъже, осъдени на смърт. Други двама човека бяха признати тази седмица за виновни за престъпления, за които се предвижда смъртно наказание, а по-рано ирански медии съобщиха, че 25 души са заплашени от екзекуция, посочва „Гардиън“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising