04 / 23 / 2024
Новини България Наследниците на цар Самуил в Италия-3!

Наследниците на цар Самуил в Италия-3!

Фамилия Миструци ди Фризинга изглежда осъзнава връзката си и с други велики български владетели

0 коментари
Наследниците на цар Самуил в Италия-3!

Фамилия Миструци ди Фризинга изглежда осъзнава връзката си и с други велики български владетели като Симеон Велики, цар Петър и т.н., но безспорните документи стигат до Самуил.

На върха на своето генеалогическо дърво са изписали на френски, както си му е редът: Empire Bulgare, т.е. Империята на Българите

Отдолу е посочен родоначалника: SAMUEL + 1014, 986 ZAR DES BULGARES

През 1014 г царят умира, а 986-та е вероятната година на възцаряването му.

Под него е името на сина му цар Гаврил-Радомир, наречен там Габриеле, чиято дъщеря Мария е венчана за Андроник Дука. В историята има и версия, че тя е дете на самуиловия племенник цар Иван-Владислав.

Щерката на Мария и Андроник, родена през 1123 г. обаче е кръстена на баба си Ирина -съпругата на цар Гаврил-Радомир. След години тя става жена на знаменития византийския император Алексий І Комнин. Той властва от 1081 година до смъртта си през 1118 г., като слага началото на династията на Комнините. Една от дъщерите им Теодора, сестра на бъдещия император Йоан II Комнин и на прочутата принцеса- историчка Анна Комнина, става съпруга на Константин Ангел, син на командващия ромейския флот в Сицилия, на когото ражда трима синове.

Дъщерята на най-малкия Михаил II, по-късно деспот на Епир и Солун, се казвала Елена

Тя прави италианската връзка на този клон като след години се оженва за Манфред IV, маркиз де Салус. Тяхната пък дъщеря била наречена Виола  става жена на владетеля на Милано между 1340–1349 г. Лукино Висконти, един от покровителите на поета Петрарка.  Тяхната дъщеря Катерина се оженва за Франческо д Есте, маркиз на Ферара …..

Българската връзка се потвърждава и от цяла поредица авторитетни трудове като „Голям исторически речник“ на Морер, издаден в Амстердам през 1740 г., от „Генеалогични таблици“, Оксфорд, 1875г, от труда „Изкуството да проверяваш датите“, написан от бенедектински монах , издаден в Париж през 1783 г. ,  както и от „Генеалогия на забележителните домове, Венеция, 1743 г.

Интересното е, че в наше време фамилията се е сродила с със Сакскобурготската династия, която пък царува в Третото българско царство.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising