07 / 14 / 2024
Новини По пътищата на света Летните и зимните сезони от последните 11 000 години са реконструирани в безпрецедентни подробности

Летните и зимните сезони от последните 11 000 години са реконструирани в безпрецедентни подробности

0 коментари
Летните и зимните сезони от последните 11 000 години са реконструирани в безпрецедентни подробности

Летните и зимните сезони от последните 11 000 години са реконструирани в безпрецедентни подробности, връщайки се назад във времето до началото на холоцена, епохата, в която живеем в момента: това беше възможно благодарение на информацията, съхранявана в ледените ядра в Антарктида.

Резултатът, публикуван в списанието Nature, беше получен от международна група изследователи, ръководени от екип на Университета на Колорадо в Боулдър, и също потвърди теорията, разработена преди около век, която обяснява началото и края на ледниковите периоди с претърпени малки вариации на орбитата на Земята и наклона на нейната ос спрямо Слънцето.

„Целта на изследователския екип беше да разшири границите на възможното малко по-далеч по отношение на тълкуванията на миналия климат“, коментира Тайлър Джоунс, който ръководи проучването, „и за нас това означаваше да се опитаме да разберем климата сезонно, от лятото до зимата, в продължение на много хиляди години.’ Освен това, тези подробни данни предоставят и важна отправна точка за онези, които изучават въздействието на създадените от човека емисии на парникови газове върху нашия настоящ и бъдещ климат: знаейки кои планетарни и сезонни цикли се случват естествено и защо, е възможно по-добре да идентифицираме човешкото влияние относно изменението на климата.

Изследователите са изследвали ледено ядро ​​с дължина повече от 3 километра, което съдържа данни отпреди 68 000 години, анализирайки по-специално концентрациите на някои водни изотопи, т.е. елементи, които имат еднакъв брой протони, но различен брой неутрони.

Това е изключително труден процес, поради изискваната висока прецизност и който е възможен с помощта на висококачествени ледени ядра, измервания с много висока разделителна способност и благодарение на напредъка, постигнат през последните 15 години в този тип анализ. Получените данни хвърлят нова светлина върху минали температури и атмосферна циркулация, включително преходи между ледникови епохи и по-топли периоди.

„Хората имат вродено любопитство за това как работи светът и какво се е случило в миналото“, казва Джоунс, „защото това също може да ни помогне да разберем какво ще се случи в бъдеще.“ Според изследователите следващата стъпка ще бъде да се проучат и интерпретират други проби от лед, взети от други места, като Гренландия, за да се разбере по-добре климатичната променливост на нашата планета.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising