04 / 23 / 2024
Новини Мистерии Кукерите и сурвакарите ни почитат древния бог Сурван

Кукерите и сурвакарите ни почитат древния бог Сурван

 Наричали го също Зерван и Зурван, така е по-известен

0 коментари
Кукерите и сурвакарите ни почитат древния бог Сурван

Обичаят ни Сурва, както и шествията на  кукерите, са свързани с езическия бог Сурван.  Наричали го също Зерван и Зурван, така е по-известен. Смята се, че култа към него е получил тласък при  Сасанидското управление в Персия,  но се е появила много по-рано.  Древните българи са били с персийски произход, сочат последните проучвания.

Вярвало се, че  „Зерван“  е персонификация на времето, на всемогъщата и безгранична първична сила.

Някой изследователи са на мнение, че  това е ревизия на учението на  Зороастризма, други, че е негов конкурент  и враг. Двете версии не се изключват една друга, разбира се.

Тези персийски религиозно-философски системи са проникнали дълбоко дори в гръко-римските вярвания, а по-късно са се вписали по естествен начин и в българските обичаи, и в богомилското учение, родено в Дунавска България.

Майката на теософията рускинята Елена Блаватска твърди, че съвпадението в изображенията на Зурван и българските кукери е почти пълно, като освен животинските маски, и крилата с пера има съвпадение и в атрибутите които носят като тоягите-жезли с привързан чемшир, чийто първообраз вероятно е зороастрийският сноп от пръчки, наречен Барсмане.

Прочутата с мистичните си писания рускиня  е живяла известно време у нас след Освобождението, за да изучи обичаите около сурвакането. Тя го свързва и  с други божества. Пише за българите в статията си  „Кръстът и огъня”: „ И до днес българите наричат този празник Сурваки.”

Блаватска  свързва този обред и със славянството , но и с арийското божество Суря – Слънцето – бог на топлината, плодородието и изобилието. …

”Корените на този празник стигат до дълбините на вековете, защото много преди християнството българите са се покланяли на Сурва и са посвещавали Новата Година на този бог, молейки да благослови нивите им им”, смята тя. Блаватска допълва, че във въпросния  култ съществена роля играе Огънят –  топлината, перпендикулярният лъч, представляващ мъжкия елемент или духа, хоризонталният е женски елемент – материята.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising