Капка Тодорова, журналист. Фейсбук
Предупреждавам, че е дълго и ще ви ядоса:
Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и много неща ме учудват, че са си като преди 20 години.
На морето продължава да е цар манталитетът „ден година храни“. Да им вземем парите на тия, па те и да не се върнат, ще дойдат други.
Това е туризмът, който се развива масово по Черноморието и причината хората от чужбина да не повтарят, а софиянци да ходят в Гърция. Не само софиянци, де, аз просто като софиянка казвам. Не ходя от 15 години на българското Черноморие по две причини – известният само в България
„летен вирус“,
с който наричат мърлявщината и коки бактериите в храната, които попадат там от немити след ползване на тоалетна ръце – няма какво да го украсяваме като „летен вирус“. Може и от водата да се хване, щото не съм сигурна, че канализационните системи улавят всичко от това презастрояване.
И другата причина е, че може да попаднеш на добро обслужване, ма може и да попаднеш на ужасно. Аз за 10 дена нямам нито парите, нито нервите, да търся къде никой не го мързи да си измие ръцете, да си свърши работата и да не ме наругае, че си върши работата. Имам всякакви истории – от нахлул хазяин в 6 сутринта през последния ми ден в Созопол, който вече води новите туристи и ме гони буквално, през
десерт с дебел слой мухъл отгоре,
който като го върнах, ми го донесоха отново с изгребан слой мухъл просто, до компания мухи, загинали заедно в таратора, който ни сервират, а като ги посочихме, келнерът ни кресна: „Какви са тия интриги сега?“ Ма не само обслужването.
И клиентите понякога ме смайват, както и сега реакциите срещу измамения човек с пържолите. Веднъж бях в доста скъп ресторант на мини мини масичка, уж за двама души, тя едва побра две чинии и две чаши, дойде семейство татко, мама, дебело детенце на поне 10 години и поискаха да седнат при нас. Отказах, защото нито сме в стола, нито в автобуса, а цените в ресторанта си предполагаха, че ако дадеш тия пари, трябва да изкараш приятно. И таткото много възмутено ми заяви:
„Гаднярка гадна стисната!“
Същата като неговата реакция са тия нападки срещу човека, измамен с пържолите. Месо на такива цени се продава в ресторанти, които са стек-ресторанти. Както суши по принцип не се яде в „Хепи“, а ако се яде там, си е на цени за „Хепи“, не за японски ресторант на брега на океана.
Ако порциите в менюто са на грамаж, келнерът задължително трябва да те попита колко грама искаш или да ти каже колко грама е пържолата или рибата. Доколко има истински рибай стек в кръчма с ракии, супи и салати е отделен въпрос.
Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост. Не, това не е туризъм, драги, нито пък нормално ресторантьорство.
Клиентът има право да е прост или да не може да смята,
той не е там на олимпиада по математика, а да си изхарчи парите и да прекара добре. Не да го измамят, за да му вземат парите и той да изкара зле. И не, не е прост той, а тези, които ще платят 600 лева за три пържоли, без преди това да си ги предупредили, да са им предложили, да са си избрали лично пържолата и размера й, а те да приемат цената безропотно и да оправдаят даже ресторанта. Видях и много нападки ,че бил бачкатьор в Холандия и се правел на богат. Човекът работи, изкарва пари и това е достатъчно да го уважавате. Що плащал в брой – щото, предполагам аз като живееща в чужбина и също идваща често в България, е извадил пари от картата си в Холандия и е обменил в България. Че ако платиш с чужда карта, българските банки те одрусват такива такси… Сигурно и те са окей според вас, но в ЕС не са окей.
Затова е хубаво да се влезе в еврозоната,
че поне тя от това да ви предпази. Аз от Германия превеждам в чужбина за 1,50 евро такса, от България за същото ви взимат процент от сумата и още някакви – абе едно 15-20 евро отиват. И да, аз съм за 15 евро. Не съм видяла богати хора в Германия или Нидерландия, които да не гледат къде им отиват 15-те евро или 300-те евро. Да не те интересува какво плащаш не е признак на богатство, а на тъпота и беозтговорност. И последно – знам, че има много работливи, свестни, чисти и загрижени за продукта си хотелиери и ресторантьори по Черноморието, обаче тия тарикатлъци унищожават и тяхната работа така.
Много дълъг пост, щото ми се ходи и на мен на море вече. Ма в Гърция, хохо..