Новини Dolce vita Капка Тодорова: Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и…

Капка Тодорова: Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и…

На морето продължава да е цар манталитетът "ден година храни".

от infomax
0 коментари
Капка Тодорова: Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и...

Капка Тодорова: Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и...Капка Тодорова, журналист. Фейсбук

Предупреждавам, че е дълго и ще ви ядоса:

Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и много неща ме учудват, че са си като преди 20 години.

На морето продължава да е цар манталитетът „ден година храни“. Да им вземем парите на тия, па те и да не се върнат, ще дойдат други.

Това е туризмът, който се развива масово по Черноморието и причината хората от чужбина да не повтарят, а софиянци да ходят в Гърция. Не само софиянци, де, аз просто като софиянка казвам. Не ходя от 15 години на българското Черноморие по две причини – известният само в България

„летен вирус“,

с който наричат мърлявщината и коки бактериите в храната, които попадат там от немити след ползване на тоалетна ръце – няма какво да го украсяваме като „летен вирус“. Може и от водата да се хване, щото не съм сигурна, че канализационните системи улавят всичко от това презастрояване.

И другата причина е, че може да попаднеш на добро обслужване, ма може и да попаднеш на ужасно. Аз за 10 дена нямам нито парите, нито нервите, да търся къде никой не го мързи да си измие ръцете, да си свърши работата и да не ме наругае, че си върши работата. Имам всякакви истории – от нахлул хазяин в 6 сутринта през последния ми ден в Созопол, който вече води новите туристи и ме гони буквално, през

десерт с дебел слой мухъл отгоре,

който като го върнах, ми го донесоха отново с изгребан слой мухъл просто, до компания мухи, загинали заедно в таратора, който ни сервират, а като ги посочихме, келнерът ни кресна: „Какви са тия интриги сега?“ Ма не само обслужването.

И клиентите понякога ме смайват, както и сега реакциите срещу измамения човек с пържолите. Веднъж бях в доста скъп ресторант на мини мини масичка, уж за двама души, тя едва побра две чинии и две чаши, дойде семейство татко, мама, дебело детенце на поне 10 години и поискаха да седнат при нас. Отказах, защото нито сме в стола, нито в автобуса, а цените в ресторанта си предполагаха, че ако дадеш тия пари, трябва да изкараш приятно. И таткото много възмутено ми заяви:

„Гаднярка гадна стисната!“

Капка Тодорова: Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и...Същата като неговата реакция са тия нападки срещу човека, измамен с пържолите. Месо на такива цени се продава в ресторанти, които са стек-ресторанти. Както суши по принцип не се яде в „Хепи“, а ако се яде там, си е на цени за „Хепи“, не за японски ресторант на брега на океана.

Ако порциите в менюто са на грамаж, келнерът задължително трябва да те попита колко грама искаш или да ти каже колко грама е пържолата или рибата. Доколко има истински рибай стек в кръчма с ракии, супи и салати е отделен въпрос.

Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост. Не, това не е туризъм, драги, нито пък нормално ресторантьорство.

Клиентът има право да е прост или да не може да смята,

той не е там на олимпиада по математика, а да си изхарчи парите и да прекара добре. Не да го измамят, за да му вземат парите и той да изкара зле. И не, не е прост той, а тези, които ще платят 600 лева за три пържоли, без преди това да си ги предупредили, да са им предложили, да са си избрали лично пържолата и размера й, а те да приемат цената безропотно и да оправдаят даже ресторанта. Видях и много нападки ,че бил бачкатьор в Холандия и се правел на богат. Човекът работи, изкарва пари и това е достатъчно да го уважавате. Що плащал в брой – щото, предполагам аз като живееща в чужбина и също идваща често в България, е извадил пари от картата си в Холандия и е обменил в България. Че ако платиш с чужда карта, българските банки те одрусват такива такси… Сигурно и те са окей според вас, но в ЕС не са окей.

Затова е хубаво да се влезе в еврозоната,

че поне тя от това да ви предпази. Аз от Германия превеждам в чужбина за 1,50 евро такса, от България за същото ви взимат процент от сумата и още някакви – абе едно 15-20 евро отиват. И да, аз съм за 15 евро. Не съм видяла богати хора в Германия или Нидерландия, които да не гледат къде им отиват 15-те евро или 300-те евро. Да не те интересува какво плащаш не е признак на богатство, а на тъпота и беозтговорност. И последно – знам, че има много работливи, свестни, чисти и загрижени за продукта си хотелиери и ресторантьори по Черноморието, обаче тия тарикатлъци унищожават и тяхната работа така.
Много дълъг пост, щото ми се ходи и на мен на море вече. Ма в Гърция, хохо..

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 22

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising