06 / 8 / 2023
Новини Свят Йенс Столтенберг: Дължината на границата между НАТО и Русия се удвоява

Йенс Столтенберг: Дължината на границата между НАТО и Русия се удвоява

от infomax
0 коментари
Йенс Столтенберг: Дължината на границата между НАТО и Русия се удвоява

С очакваното скорошно присъединяване на Финландия към НАТО дължината на границата между пакта и Русия се удвоява. Това отбеляза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при среща с финландските министри на отбраната и на външните работи в централата на алианса в Брюксел.

С войната в Украйна руският президент Владимир Путин целеше по-малко НАТО в Европа, а постигна обратното, добави той. Швеция и Финландия вече участват в срещите на НАТО, немислимо е срещу някоя от двете страни да има нападение, без пактът да се намеси, заяви Столтенберг.

Той посочи, че най-важното е Швеция и Финландия, които миналата година поискаха едновременно да се присъединят към алианса, да станат част от пакта възможно най-скоро. Присъединяването на Швеция в близко бъдеще остава водеща задача, добави Столтенберг.

Генералният секретар приветства решенията на Турция и Унгария да ратифицират присъединяването на Финландия към НАТО. Той изрази надежда това да се случи възможно най-скоро.

Финландският външен министър Пека Хаависто изрази очакване неговата страна и Швеция, която има все още открити въпроси с Турция, да бъдат приети в НАТО преди срещата на пакта във Вилнюс през юли.

 

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност