05 / 29 / 2023
Новини Свят Главният прокурор на МНС: Заповедта за арест на Владимир Путин е доживотна! Няма срок на давност за военни престъпления

Главният прокурор на МНС: Заповедта за арест на Владимир Путин е доживотна! Няма срок на давност за военни престъпления

Това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война, заяви той

от infomax
0 коментари
Главният прокурор на МНС: Заповедта за арест на Владимир Путин е доживотна! Няма срок на давност за военни престъпления

Главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд (МНС), заяви пред репортери, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи, предаде ДПА. Междувременно Китай призова съда да действа „благоразумно“.

„Няма срок на давност за военни престъпления“, заяви пред радио Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан. Хан добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.

„Физически лица – където и да се намират в света – трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва отговорността“, каза още главният прокурор.

Множество западни сили и други приветстваха решението на съда миналия петък да издаде заповедта за арест, посочва ДПА.

„Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан, или, което е почти немислимо, МНС оттегли заповедта за арест“, заяви пред „Скай нюз“ британският адвокат Джофри Найс, който беше главен прокурор в Хага за бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. По думите му заповедта за арест е „много, много важна и много добре дошла стъпка“.

Междувременно говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че съдът трябва „да възприеме обективна и честна позиция“ и „да уважава имунитета на държавните глави съгласно международните закони“. Съдът трябва да упражнява правомощията си „благоразумно и в съответствие със закона“ и политизацията и двойните стандарти трябва да се избягват, добави говорителят.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност