04 / 23 / 2024
Новини Свят ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера…

ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера…

0 коментари
ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера...

За Исландия обикновено се говорят клишета: „Земя на огън и лед” и пр.  Тук са най-големият глетчер в Европа, най-голямата пустиня в Европа, най-големият водопад в Европа, въобще всичко е най-най.

ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера...В социалните мрежи често сочат в Исландия , като шокиращ пример за страна извън системата, за която се пази някакво изкуствено информационно затъмнение. Този въпрос засега няма да засягаме, но страната със сигурност е необикновена -загадъчна и омайваща. Сред многото неща, които се разказват за нея е, че

жителите й са най-щастливите в Европа

Исландският език е диалектна форма на норвежкия, говорена на скандинавския полуостров преди повече от хиляда години.  Това е най-старата европейска република с най-старата парламентарна форма – Алтингът.

ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера...“Смели страннико! Спусни се в кратера Йокул Снайфелдс, когато пред юлските календи ласкае сянката на Скартарис, и ще достигнеш центъра на Земята” – така гласи старинният исландски манускрипт, който откриват героите от романа на Жул Верн “Пътешествие към центъра на земята”. Великият писател бил толкова поразен от страната, от съчетанието на глетчер върху вулкан, че в романа си превръща Исландия в

отправна точка за чудното пътешествие.

В Исландия пътешествията тръгват от столицата Рейкявик. В сагите е казано, че от тук започва заселването на страната – 874 година, когато Инголв Арнарсон, традиционно считан за родоначалник на исландския народ, “се заселил на юг в Димящият залив”. Това се случило , тъй като свободолюбивите викинги не искали да се подчинят на норвежкия крал Харалд Прекраснокоси. Или просто не искали да плащат данъци.

ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера...А като споменахме Рейкявик, нека кажем: цялото население на страната е малко повече от триста хиляди души и две трети от тях живеят тук. За сравнение – така наречената “северна столица” Акурейри има двайсет хиляди жители. В Исландия няма села, а само градове и ферми. А Рейкявик е модерен град. Макар че някои от кварталите му са като сглобени от конструктор “Лего”.
Столицата на Исландия е скъпа туристическа дестинация.

В Рейкявик ловът на китове е съвременен поминък и история. И човек може да влезе в музея на китоловството, а може – ако иска – да се качи на кораб и да навлезе в Атлантическия океан, за да види живи китове.
ИСЛАНДИЯ! Смели страннико, спусни се в кратера...За пътешествие из Исландия най-подходящо е да се наеме джип – за да стигнете до някои от най-интересните места, често се налага да се придвижвате “of road”. Нашето пътешествие започва на юг – по така наречения “Златен пръстен”, който обикаля цяла Исландия, без западните фиорди, които са обхванати от по-малкия “сребърен пръстен”.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising