05 / 28 / 2023
Новини Свят Еврокомисар призова България и други страни много да бързат с боеприпаси за Украйна

Еврокомисар призова България и други страни много да бързат с боеприпаси за Украйна

от infomax
0 коментари
Еврокомисар призова България и други страни много да бързат с боеприпаси за Украйна

Еврокомисар призова България и други страни много да бързат с боеприпаси за Украйна

Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от „петнайсет индустриалци в единайсет страни“ членки на общността. Това каза днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес.

„Трябва много да се бърза – войната в Украйна, трагична и водена по желание на Владимир Путин, се е превърнала сега в окопна война, война на прекия сблъсък, и нещата очевидно зависят от това кой ще изпрати повече боеприпаси, едната страна или другата“, заяви Бретон в предаване на радио Ер Ем Се. Той подчерта, че що се отнася до доставките на боеприпаси, Украйна „е зависима“ от Европа.

Украинската армия постоянно бие тревога заради недостига на 155-милиметрови снаряди за оръдията, използвани от нея срещу руските войски.

Бретон посочи, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост „да увеличи много бързо производството“, и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

Тази „тема засяга целия западен свят“, отбеляза той, като припомни срещата на министрите на отбраната от ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица в Стокхолм, където бе приет план на стойност 2 милиарда евро за спешни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на боеприпаси.

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се произвеждат в Европа повече, отколкото в САЩ, изтъкна Бретон. „Този вид боеприпаси са предназначени главно за високоинтензивни войни и никой наистина не си бе представял отново да има високоинтензивни войни, особено в Европа“, добави еврокомисарят.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност