04 / 17 / 2024
Новини БългарияПолитика ДБ призова: Време е да отвоюваме тази изконна българска територия

ДБ призова: Време е да отвоюваме тази изконна българска територия

Недопустимо е една частна компания да упражнява натиск над българското правителство и да заплашва, заявиха от ПГ

0 коментари
ДБ призова: Време е да отвоюваме тази изконна българска територия

 Време е да отвоюваме тази изконна българска територия, призоваха от десницата.

С декларация парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ поиска  подкрепа на законопроект, който да позволи държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас.

Т.нар. закон „Лукойл” всъщност е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход

Декларацията представи Ивайло Мирчев от Демократична България“, веднага след като от „Възраждане“, също с декларация, настояха за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Мотивът- енергийната сигурност на страната.

Ивайло Мирчев заяви, че България трябва да се държи като достойна страна, особено в условия на война и отбеляза като „недопустимо“ една частна компания да упражнява натиск над българското правителство и да заплашва, че ще затвори мощностите си и няма да има горива в страната.

Преди това от ПГ на ДПС предложиха и впоследствие оттеглиха от дневния ред за тази седмица своя Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт.

Зам.-председателят на ПГ   Йордан Цонев обясни, че е по-добре този законопроект да бъде обсъждан, заедно със законодателното предложение на „Демократична България“.

„А най-недопустимо е българското правителство да се поддава на този натиск и да излиза на съвместна пресконференция с тази компания“, коментира депутатът.

Той съобщи, че именно затова от ДБ предлагат и са внесли законодателно предложение, което позволява да се поеме оперативен контрол над рафинерията в Бургас. Това означава въвеждане на особен търговски управител в „Лукойл Нефтохим“, с което ще могат да бъдат защитени интересите на страната.

Правителството тогава ще има възможност, когато под една или друга форма има злоупотреба с монополно положение или пък са застрашени интересите, или определени икономически отрасли на страната, правителството ще може да назначи този особен търговски управител, който да поеме управлението на рафинерията, обясни Мирчев. По думите му това ще доведе до три важни ползи за страната, сред които визира спад в цените на горивата, внасяне на данъци от „Лукойл“ и връщане на нефтения терминал в Росенец. Мирчев подчерта, че загубите от разликата в цената на продаваните горива у нас и закупувания по-евтин сорт петрол от рафинерията в „Лукойл“ по-най консервативни оценки възлизат в размер на 250 млн.лв.

Това не е екстравагантна практика, отбеляза Мирчев. В декларацията си той изтъкна, че става въпрос за енергийната сигурност на България и даде примери с Италия и Германия, където са били предприети същите стъпки.

ДБ призовава всички политически сили да ги подкрепят, тъй като това ще бъде важен лакмус и по отношение на Шенген. С това законодателно предложение ние защитаваме националния интерес, защитаваме националното си достойнство и е време да отвоюваме тази българска територия, която се е превърнала в „путински анклав“, заяви Мирчев.

 

 

Ето и пълния текст на декларацията:

 

Декларация на “Демократична България” България трябва да се държи като достойна страна, особено в условия на война, която заплашва цяла Европа. Недопустими са заплахите на една частна компания еднолично да затвори рафинерията, която е обект на националната сигурност. Недопустимо е “Лукойл” да извива ръцете на България и да поставя работни места, приходи в бюджета и плащането на данъци като разменна монета срещу това да продължава да изнася петролни продукти в нарушение на санкциите на ЕС. Още по-недопустимо е българско правителство да се огъва под такъв натиск.

 

Затова “Демократична България” внесе в края на миналата седмица законодателно предложение, чрез което държавата да има възможност да поеме оперативен контрол над “Лукойл Нефтохим Бургас”. Това е част от пакета мерки за депутинизация на страната, обявен от “Демократична България” през пролетта на 2022 г., и продължава усилията ни за гарантиране на националната сигурност, в частност енергийната сигурност на България.

 

Според нашето предложение при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и пр., държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Поемането на контрола да става чрез назначаване на особен представител от държавата. Поставянето на рафинерията под оперативен контрол ще има 3 ключови ползи:

 

ще намали цените на горивата по бензиностанциите, а от там и на хранителните

продукти;

ще принуди „Лукойл“ да плаща в пълен обем дължимите данъци в хазната,

което не се е случвало от 2007 г.;

след като и пристанищният терминал “Росенец” се върне под държавен контрол,

държавата най-сетне ще знае какви количества петрол влизат в страната.

Оперативният контрол ще прекъсне затворения кръг на “Литаско”, чрез който изкуствено се завишават цените. Същевременно забраната за износ на руски петрол ще означава по-ниски цени в бензиностанциите у нас.

Оперативното управление ще осигури на държавата всички лостове да принуди “Лукойл” да плаща в пълен обем дължимите данъци в хазната, което не се е случвало от 2007 г. Предвидили сме след встъпването в длъжност особеният търговски управител да възлага извършването на пълен одит на дейността на дружеството.   Това е стъпка към връщане на държавния контрол над пристанищен терминал “Росенец”. Ако бъдат открити сериозни нарушения, това ще бъде аргумент и за прекратяване на концесията на пристанищния терминал “Росенец” – частната граница на “Лукойл” в България, – която служебният кабинет наскоро удължи, без обсъждане, за още 24 години.

В продължение на години “Демократична България” полага усилия държавата да си вземе полагащото ѝ се и да принуди „Лукойл“ да плаща реалните си данъци към бюджета – дългогодишни съдебни битки с НАП за предоставяне на ревизионни актове, иницииране на парламентарна комисия в 47-ото Народно събрание, която да установи всички факти, свързани с доставката на суров петрол, както и конкретни законодателни предложения за прозрачност на дейността на данъчните складове, които да повишат конкуренцията и да доведат до по-широк достъп и по-ниски цени за потребителите.

“Демократична България” призовава всички политически сили да подкрепят законопроекта. Той защитава националния ни интерес и националното ни достойнство. Крайно време е да отвоюваме една изконна българска територия, превърнала се в путински анклав.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising