04 / 16 / 2024
Новини България Честита нова 7 528 година по древнобългарския календар

Честита нова 7 528 година по древнобългарския календар

0 коментари
прабългарски календар

Честита нова 7 528 година по древнобългарския календар. Този календар, който отдавна е признат официално от ЮНЕСКО за един от най-точните и древни.
Празникът, най-известен в народната ни традиция Игнажден или Еднажден (22 декември) е бил първият ден в годината на нашите предци. Казвали му Единак, както го наричат и до днес в някои български крайща. Тогава е зимното слънцестоене, както е известно.

Еньовден (22 юни) се е добавял единствено във високосни години, предполагат изследователите.

В началото на миналия век е записана гатанка, пазеща спомена за старото летоброене. Тя е следната: „Един орех има 12 клона….Всичките зелени листа на дървото са 364, а

едно е от Бога небоядисано. Що е то?“

Вече е ясно, че древните българи, наречени в историографията прабългари, което е грешно, не са били някакви диваци, варвари и кожогризци, знаещи само да препускат на кон, да се бият, да се местят от място на място, както ни втълпяваха дълго време, а могъщ народ със забележителни математически, а и астрономически познания.. Друг е въпросът как и откъде са се сдобили с тях.

По него науката тепърва има да осветлява много неща, защото в това отношение е голям длъжник на нацията ни.
Така модерният напоследък китайски календар може да се окаже просто прекопиран от нашия. От онзи, който

по времето на Велика България на ювиги кан Кубрат,

а сигурно и доста преди нея, много народи и племена са приели и използвали.

За негово начало е прието да се смята 5505 пр. Хр.

12-годишния цикъл е подобен на китайския, но според все повече изследователи българският е по-древен и е много вероятно да е негов първообраз.

В самите летописи на Поднебесната империя на няколко места се признава, че той е донесен там от други народи, дошли на коне от север. Този календар е по-точен от Григорианския, който е и съвременният международно признат светски календар, като само със секунди се различава от астрономическия.
Древнобългарската календарна система се състояла от два основни елемента – годишен календар и 12-годишен циклов календар със символи свещени животни.

Бил изобразяван върху черупка на костенурка

Но не каква да е, а Велика костенурка……

Календарът символично се рисувал върху черупката на т.нар. от учените „космическа костенурка”, която е известна днес под това име само в тибетската традиция. Тя се свързвала  директно с божествения модела на Вселената.

Смята се, че костенурката като символ е фундаментът на световния ред в космогоничната традиция на древните българи и много други народи. Според техните представи земята се крепяла върху черупката на това огромно и безсмъртно същество, а когато то се размърдвало, ставали земетресенията.

Вечната, мъдра костенурка единствена знаела къде точно расте билката „разковниче“, осигуряваща безсмъртие и знания за света.

Други тотеми, използвани от древните българи в календара им са змия, мишка, орел, кон, куче ., които вероятно се свързвали с дейностите на социума, но преди всичко с родовата принадлежност. Орелът например е соларен владетелски символ, знае се, че е бил родов тотем на рода Дуло.

Названия на месеците, които научаваме от „Именника“ директно насочват към иранските езици

И днес сме съхранили спомена за тях, които прозира в известните от народния ни календар Миши празници, Конски празници, Вълчи празници, Петльовден…

За съжаление, единственият източник, от който получаваме данни за календарната система на древните българи е „Именникът на българските князе”, днес по известен като „Именник на българските канове”. В този запазен по волята на съдбата текст, открит в Русия, има 12 двойки думи, които очевидно изразяват календарни понятия.

За свързването им с историческите събития и тълкуванието им най-често се използват документите на източноримските, т.нар. византийски историци.

Възшествието на 13 наши владетели е увековечено по този календар. Смята се, че именникът е принадлежал на един от българските канове. От него учените правят извода, че календарът се състои от 12 месеца с фиксиран брой дни (8 месеца по 30 дни и 4 по 31) и два допълнителни дни извън месец или седмица.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising