07 / 14 / 2024
Новини България Георги Близнашки: Фактори на „невидимата“ власт искат промяна на Конституцията

Георги Близнашки: Фактори на „невидимата“ власт искат промяна на Конституцията

0 коментари
Георги Близнашки: Фактори на „невидимата“ власт искат промяна на Конституцията

Част от интервю с проф. Георги Близнашки от 2014 г., което днес е още по-актуално:

Г-н Близнашки, от години предупреждавате, че социалното напрежение и нарастващата бедност у нас са бомба със закъснител. Сега когато тя избухна, какво Ви изненада? Какво не очаквахте от това, което се случи?

– Няма нищо по-естествено от това хората да излязат на улицата, за да протестират, когато сметките за тока станат непоносимо високи. Дотук всичко изглежда напълно разбираемо. Всеки се опитва да намери някакво решение на своите проблеми, но за съжаление вълненията у нас останаха на равнище търсене на индивидуална справедливост. Огромното мнозинство от българския народ все още не разбира, че основният проблем на нашето общество е дефицитът на социална справедливост. И това е така, защото ножицата на доходите в България е отворена до краен предел. Една малка олигархична група продължава да увеличава своите богатства, докато мнозинството тъне в нищета и безпросветност. Нима не е парадокс обстоятелството, че броят на милионерите в България непрекъснато се увеличава и то през годините на кризата. Именно в този контекст настъпиха изненадите, когато социалните искания за по-добър живот се изродиха в неоправдана агресия срещу демократичната Конституция на страната. А това не означава нищо друго, освен че влиятелни среди в нашето общество се опитват да експлоатират народното недоволство за постигане на своите собствени користни цели и интереси. Оттук започва и сериозният разговор по темата…
Протести има из цяла Европа. Във век на нестабилност ли навлизаме? Мястото на България в този процес… Защо у нас хората горят като факли, защо избират най-ужасната смърт?
– До голяма степен това е така, защото става дума за глобална криза на капитализма. Икономистите предупреждават, че във финансовата орбита продължават да се въртят огромни капитали без реално покритие. А това означава, че кризата може да се появи внезапно отново, тъй като тя ни дебне буквално зад ъгъла… Що се отнася до българската драма, в която хората горят като факли, то тя се дължи не само на бедността, но и на безнадеждността. Тези неща се случват тогава, когато хората загубят житейската си перспектива. А без надежда и очакване за по-добро бъдеще, животът губи своят смисъл. Всичко това е последица от неолибералната политика, прокарвана от бившия министър на финансите Симеон Дянков, който така и не можа да види отвъд числата от приходите и разходите на държавната хазна живите хора с техните надежди и въжделения. Така се стига до съдбоносни решения, при които човек избира да сложи край на ужаса, наречен живот, вместо да продължава да изживява ужаси без край. Но всичко това трябва да бъде преустановено час по-скоро и отговорните политици да обърнат своите очи към проблемите на живите хора тук и сега.
– Кой има интерес от ВНС и промяна на Конституцията, кои може да са силите, които стоят зад тези искания? Подозирате ли, че има кукловоди на протестите?
-Вече дадох категоричен и еднозначен отговор на този въпрос. Това са онези фактори на „невидимата“ власт, свързвани у нас преди всичко с остатъчните структури на Държавна сигурност у нас, които от самото начало на прехода, та до ден днешен дирижираха и продължават да дирижират националния политически живот. Тези хора откровено се прекланят пред идеологията на насилието. Позволиха си да издигнат дори паметник на диктатора Стефан Стамболов в центъра на столицата, като арогантността им стигат до там да раздават политически награди на негово име. А освен това непрекъснато насърчават фалшифицирането на новата и най-нова история на страната. Всичко това трябва да бъде преустановено и преодоляно, защото не може да има действени демократични институции без развита демократична култура. А нека се знае, че българският народ има здрава демократична традиция, въплътена в идеалите на българското възраждане и нашата първа писана Конституция – Търновската Конституция от 16 април 1879г., която българският народ възприема и защитава като своя „светиня“. Време е да възкресим доброто име на най-големия български държавник- Петко Каравелов – бащата на Търновската Конституция и патриархът на българската демокрация

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising