04 / 17 / 2024
Новини България Христо Ботев планира и действията на четата на Таньо войвода

Христо Ботев планира и действията на четата на Таньо войвода

0 коментари
Христо Ботев планира и действията на четата на Таньо войвода

На 17 май 1876 г., малко преди Христо Ботев и юнаците му да стъпят на българска земя, от една лодка при с. Пожарево, Тутраканско, слизат 28 души от четата на сливналията Таньо Стоянов Куртев. Организацията и планът са пак дело на Христо Ботев. Съдбата на двете чети е сходна.

Всяка година от Тутракан започва поход по стъпките на четата на Таньо войвода (негов наследник е Радой Ралин).  Инициативата е на дружество „Родно Лудогорие“, което тази година ще проведе 38-мия поход.  Комендант, водач и спонсор на похода е д-р Анатолий Кънев.  Ето какво го попитахме преди време.

-Как се роди идеята за похода?
– Моят тъст Борис Илиев е краевед. Негова е инициативата за похода преди години. Той е възпял в книги Лудогорието. Стана почетен гражданин на Разград. В родната му къща направихме етнографски музей за съвместното битуване между българи и турци. Миналата седмица подарихме сбирката на Исперихския музей. Беше страшно интересно – турчетата пяха български песни, а българчетата – турски. Местните казват: “Ние си живеем чудесно. Никога не сме си бъркали отношенията, но ни ги бъркат отгоре”.

Моят тъст е описал в книгите си една поучителна легенда. Българин овчарин искал да се ожени за туркиня, много богата. В едно от селата пък има джамия, направена от български чорбаджиия. По време на робството му работили турци. От благодарност, че много е спечелил с техния труд, той построил джамия.

-Кои са най-интересните места, на които спирате?

– Преспиваме на текето на Демир баба (Железния баща) при с. Свещари. Това е едно свещено място, където се наслагват кръстът и полумесецът. Преди е имало български манастир, а след това мюсюлманска гробница. Това е най-културологичната местност в България. В нея са представени седем култури и всички религии. Освен похода по стъпките на Таньо войвода нашето дружество организира и поход по стъпките на шейх Бедредин Сималии, турски военачалник с майка от български произход. Той организирал въстание в Силистра, което достигнало чак до Анадола.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising