04 / 17 / 2024
Новини България Древните пророчици изпадали в транс от минералните извори? Защо Ванга се мести на Рупите?

Древните пророчици изпадали в транс от минералните извори? Защо Ванга се мести на Рупите?

0 коментари
Древните пророчици изпадали в транс от минералните извори? Защо Ванга се мести на Рупите?

Древните пророчици вероятно са изпадали в транс от изпаренията на минералните извори. Затова ли Ванга се мести на Рупите? Това са два въпроса , по които учените тепърва ще се произнесат. Те вече работят по първата тема.

Древните пророчици, носили през вековете името Пития, преди да изпаднат в транс, се омайвали от изпаренията на минерални извори, твърди Университетски екип от щата Кънектикът (САЩ), открил преди време, че храмът на Аполон в Делфи, който е бил най- прочутият в древността,  е разположен над неизвестен дотогава геологически разлом, от където излизали упойващи въглеводородни изпарения.
Древните гърци , римляни  и траки идвали в храма,  построен до цепнатина в скалата, за да търсят съвети по лични и държавни проблеми от Делфийския оракул.

Изследователите от университета Уесли смятат, че вследствие вулканичната активност под храма може да се е образувал етилен, който стимулира централната нервна система и в малки дози причинява усещане за плаване в пространството и еуфория.
Според легендата пророчицата, наричана традиционно Пития, изпадала в транс в малко помещение, наречено адитон, където вдишвала парите.
Геолозите предполагат, че в резултат на сеизмичната активност скалите в района на разломите са се нагорещявали и от пукнатините на земните недра са се отделяли леки въглеводородни газове. Водата от извор, разположен на северозапад от храма, съдържа метан и следи от етилен, уверяват геолозите от САЩ.

По същата причина Ванга  вероятно се премества да живее в местността Рупите. Това е местност, която е била кратер на угасващия вулкан Кожух. Тук е бил вторият по значимост храм-прорицалище, който по-късно по късно е преместен в Додона, Гърция, по свидетелствата на Страбон.
Изпаренията от езерото до къщичката на Ванга са я омайвали и тя е изпадала в трансцедентно състояние.
През античността в Рупите е съществувал голям град, наречен Хераклея Синтика.

Неговите жители се заселили в местността несъзнателно, вероятно привлечени от странните халюцинации, в които изпадали под въздействие на изпаренията от езерото.
Внезапна смърт е сполетяла 20-те хиляди жители на античния град, който е бил на по-рано на мястото на Хераклея, в Рупите, сочат археологическите изследвания.
Но учените не могат да обяснят причините за масовата смърт. Внезапно увеличаване съдържанието на етилен в парите може да е довело до трагедията.
Самата Ванга приживе разказва за душите на хиляди мъртви, витаещи около нея в Рупите.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising