06 / 21 / 2024
Новини Свят Зеленски: Надявам се до втората среща на върха Русия да е капитулирала

Зеленски: Надявам се до втората среща на върха Русия да е капитулирала

от infomax
0 коментари
Зеленски

БТА, Владимир Сахатчиев

Надявам се до втората среща на върха Русия да е капитулирала, заяви  президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза в традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Той заговори за

„дипломатически успех“

и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в конкретика.

В посланието си Зеленски отправи поглед и към предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света. Раздираната от война Украйна се отбранява вече 18 месеца със западна помощ срещу Русия, която на 24 февруари миналата година предприе пълномащабно нахлуване на нейна територия.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви в социалната мрежа Телеграм, че се водят

преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания

Очаква се да започнат контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения би трябвало да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът опира до това след края на руската инвазия да не се допусне нова война или повторение на агресията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „формулата на мира“ продължава. Една от основните цели е да бъдат изтеглени руските войски преди каквито и да било преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази „мирна формула“. Броят на участващите в тази дейност посланици от различни държави става все по-голям, добави Ермак. Той очаква до един месец да има ново заседание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изказване на Ермак лидерският форум би трябвало да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планирано да има втора, в която участие вече да вземе и Москва. Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала.

#Украйна

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising