05 / 25 / 2024
Новини Свят „Уолстрийт джърнъл“: НАТО разглеждат модел за сигурност за Украйна като израелския

„Уолстрийт джърнъл“: НАТО разглеждат модел за сигурност за Украйна като израелския

от infomax
0 коментари
"Уолстрийт джърнъл": НАТО разглеждат модел за сигурност за Украйна като израелския

В момент, когато Украйна навлиза в решаващ етап на войната с Русия, лидерите на САЩ и държавите членки на НАТО се обединяват около укрепването на отбраната на Киев и стремежа да се гарантира суверенното бъдеще на страната. Това е модел за сигурност, който западните лидери, включително американският президент Джо Байдън, сравняват с израелския модел, пише в. „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от агенция УНИАН.

Изданието отбелязва, че след няколко месеца на война упоритата битка за Бахмут е заела централно място. След като през изминалия уикенд почти изцяло разрушеният украински град падна в ръцете на руската частна военна компания „Вагнер“, в центъра на вниманието се оказа една по-сериозна задача:

как да се превърне Украйна в бастион срещу руската агресия

Полският президент Анджей Дуда каза в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, че споразумението за сигурността на Украйна по израелски модел ще даде приоритет на доставките на оръжие и съвременни технологии. По думите на западни представители, запознати с хода на преговорите, това споразумение за сигурност ще бъде свързано с процеса на придвижване към бъдещо членство на Украйна в НАТО, но няма да доведе да фактически завой на пакта към какъвто и да е конфликт с Русия.

„Обсъждането на този въпрос продължава и сега“, каза Дуда, който беше един от най-ревностните поддръжници на Украйна и нейните усилия за отразяване на руската инвазия.

Дуда не уточни какво оръжие или технологии могат да бъдат предадени на Украйна съгласно споразумението, но Полша вече достави на Киев съветски изтребители МиГ-29, освен друга военна техника, посочва УНИАН.

Миналата седмица Байдън каза на колегите си от Г-7, че САЩ ще подкрепят обучение на украински пилоти за използване на изтребители Еф-16, което е важна крачка към доставка на изтребители американско производство на Украйна.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обаче предупреди в събота, че изпращането на самолети Еф-16 в Украйна ще доведе до ескалация на конфликта.

„Виждаме, че западните държави продължават да се придържат към сценария за ескалация, който носи за тях огромни рискове“, каза той, цитиран от ТАСС.

Предвид, че до членството на Украйна в НАТО, вероятно ще минат още няколко години, една поредица от задължаващи споразумения за сигурност ще се превърнат в начин за незабавно помагане на украинската армия, доколкото тя се готви за

очаквана контраофанзива,

целяща да изтласка Русия от териториите, върху която Москва има претенции след началото на руската инвазия през 2022 г., посочва УНИАН.

Тласък за споразумение за сигурност стана стремежът на Запада да увеличи подкрепата си за Киев, включително да предостави танкове, съвременни системи за противовъздушна отбрана американско и германско производство, а също така да увеличи производството на снаряди и боеприпаси, необходими на Украйна.

По думите на Дуда, Байдън, който посети Полша през февруари, е обсъдил концепцията за израелския модел. В момента тази концепция активно се дискутира сред западните съюзници в рамките на дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Очаква се споразумението за сигурност, базирано на предложението, известно като Киевско споразумение за сигурност, да бъде подписано след срещата на върха на пакта, съобщиха официални представители, запознати с хода на преговорите.

Представител на американското правителство каза, че обсъждането на израелския модел идва като начин за решаване на основните проблеми на сигурността на Украйна, и призна, че

Киев скоро няма да получи членство в НАТО

Дори обаче решението в общи линии да се базира на израелския модел за сигурност, рамката на отбранителното споразумение с Украйна остава променлива, добави служителят.

„Все още обсъждаме с Украйна, съюзниците и партньорите си, как ще изглежда моделът“, е казал американският представител.

Израел не е член на НАТО и САЩ не са задължени да се притичват на помощ на страната. В продължение на десетки години обаче Израел има специални отношения със САЩ, защото е най-близкият партньор на Вашингтон в Близкия изток, а също така е най-голям рецепиент на американска помощ от времето на Втората световна война, отбелязва УНИАН.

Помощта на САЩ за Израел в момента е регулирана от 10-годишни споразумения и последното от тях задължава Вашингтон да предоставя военна помощ на стойност 38 млрд. долара годишно в периода между 2019 г. и 2028 г.

Подобно споразумение с Украйна може да промени хода на конфликта ѝ с Русия, казват западни представители, цитарни от УНИАН.

„Днес Русия трябва да разбере, че Украйна е получила тези гаранции за сигурност и че те няма да изчезнат с времето, нито заради умората на Запада“, каза Дуда и отбеляза, че това предложение няма да бъде свързано нито с някакъв мирен процес, нито с преговори между Киев и Москва.

Кремъл обяви през 2021 г., че влизането на Украйна в НАТО ще е

„червена линия“ за Русия

Украйна не стана членка на пакта, но Москва въпреки това започна своята инвазия, посочва УНИАН.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е заявявал, че целта на Украйна е да си върне всички земи, завладени от Русия от 2014 г., включително Крим. Той отхвърли идеята за прекратяване на огъня с Русия и каза, че всяка пауза в бойните действия ще позволи на изтощените сили на Москва да се прегрупират и да започнат нови атаки в бъдеще.

Концепцията за израелския модел за първи път е била разработена от Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент, и от Андерс Фог Расмусен – бивш генерален секретар на НАТО, казват хора, които са запознати с произхода ѝ.

„Украйна се нуждае от железни и здрави гаранции за сигурност“ , каза Ермак пред „Уолстрийт джърнъл“. Той добави, че подобни гаранции трябва да важат дотогава, докато страната му не влезе в НАТО.

Зеленски ще вземе участие в срещата на върха на НАТО в Литва, където пактът, както се очаква, ще създаде нов орган, известен като Украински съвет на НАТО, който да послужи за врата за бъдещо членство, казаха няколко европейски и натовски представители. По думите им, Украйна ще има правото да свиква заседания на съвета и да се обръща за помощ, която след това ще бъде оказвана от отделни държави членки.

САЩ ще играят ролята на главен гарант на мерките за сигурност с участието на европейските държави членки на НАТО, каза Фабрис Потие, бивш ръководител на отдела за политическо планиране на НАТО и помощник на Расмусен, който помогна да се изработи предложението и го представи на правителствата на няколко западни държави, посочва УНИАН.

#Украйна

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising