04 / 16 / 2024
Новини България Скопие: Пътят към ЕС не минава през София

Скопие: Пътят към ЕС не минава през София

С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно.

от infomax
0 коментари
Скопие: Пътят към ЕС не минава през София

„Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки. С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС”, каза в интервю за предаването „Трилинг” премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той повтори, че опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата.
„Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква

мнозинство от 2/3 в парламента

До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство. Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента. Затова казвам, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента”, посочи Ковачевски.

На въпрос защо досега не са направени необходимите стъпки, за да бъдат изготвени конституционните промени, процедурата по приемането на които е дългa, Ковачевски посочи, че до този момент ангажиментът е бил да бъде направена реконструкция на правителството, за да има стабилно мнозинство за функционирането му. Сега предстои да бъдат изготвени предложенията за промените в конституцията, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия, „да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос”.

В изявление от ВМРО-ДПМНЕ му отговориха,

че няма да участват в работната група, „защото не дават доверие на един ненадежден процес”.
Според записаното в преговорната рамка на Северна Македония, за да започнат преговорите с ЕС по отделните глави в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат вписани българите. Към общностите, които трябва да бъдат добавени в конституцията Ковачевски допълни и хърватите, и черногорците, а по време на срещата си с представители на израелска парламентарна делегация- и евреите. От опозицията са категорични, че няма да гласуват конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising