04 / 23 / 2024
Новини България Сийка Милева: До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата

Сийка Милева: До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата

0 коментари
Сийка Милева: До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата

До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от започналата вчера акция, насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството. В резултат на акцията, общо за страната, са повдигнати обвинения на 92-ма души за „каналджийство“, на хора от високите етажи от групите, трафикирали мигранти. Претърсени са над 30 адреса.

Стандартната цена за преминаването през България, до границата със Сърбия е била между две хиляди и три хиляди евро, като престъпната група, занимавала се с каналджийството, е предлагала и т.нар. ВИП услуги на малки групи от по пет – шест души. В тези случаи се плащало до 10 хил. евро. Има данни, че са ползвани линейки с включени светлини и сирени, както и катафалки, в които са откривани мигранти. От МВР допълниха, че все по-често са намирани ножове в мигрантите, залавяни на територията ни.

Във всяка страна има организатор, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като основният организатор е имал под себе си отговорници за транспортирането и престоя на мигрантите в България. След като пристигнат у нас и останат няколко дни, тогава започва транспортирането им до границата със Сърбия, каза Милева. Там ги поемат сръбските организатори на канала. Плащането става по методът „хавала“.

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е „разбила“ една такава група, като е задържан основният организатор – чужденец, съобщи заместник-директорът на службата Любомир Николов. Общо арестуваните са шестима – иракчанин, ливанец и четирима българи. Претърсени са четири адреса. Групата е наблюдавана от около година. Прокуратурата и МВР работят и по други престъпни групи, занимаващи се с трафик, казаха още по време на пресконференцията.

Заместник-главният секретар Станимир Станев заяви, че действията на българските власти в борбата с трафика на мигранти ще продължат. Той посочи, че България си взаимодействи тясно с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.
Сийка Милева каза още, че наказанията за трафик на хора са ниски и отправи апел към парламента за бърза промяна на законодателството, за да се отговори на обществените очаквания и да има справедливост. По думите й към момента „каналаджиите“ получават основно условни наказания.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising